Column - Dyab Abou Jahjah

Ik ben Ahmed

Ik ben niet Charlie, ik ben Ahmed de dode flik.

Charlie heeft mijn geloof en mijn cultuur belachelijk gemaakt. En ik ben vermoord omdat ik zijn recht om dat te doen heb verdedigd. Ik ben Ahmed de dode flik en ik sta dus aan de kant van Charlie tegen de terroristen. Ik ben bereid om de wapens op te nemen om Charlie te beschermen tegen extremisten van mijn cultuur en mijn geloof. En ik ben bereid ervoor te sterven. Omdat ik, Ahmed, ook een burger ben. Je suis un citoyen! Ik draag de waarden van Voltaire hoog in het vaandel. Ik haat jouw mening, maar ik ben bereid te sterven om het recht op de uiting ervan te verdedigen.

Wel jammer dat ik in mijn geliefde republiek weinig mensen vind die hetzelfde denken over mijn mening. Jammer dat er in mijn land, Frankrijk, zo weinig mensen zijn die misschien ook mijn meningen haten en mijn cultuur verachten, maar die bereid zijn om te sterven voor mijn recht om die te uiten en te beleven. Mensen die misschien de hoofddoek van mijn zus haten, maar die bereid zijn om te sterven voor haar recht om er toch voor te kiezen en die, ondanks die haat, vinden dat ze daardoor niet een job of een kans in het onderwijs moet verliezen. Jammer dat sommige hatelijke meningen superieur blijken te zijn tegenover andere hatelijke meningen.

Ik ben Ahmed en ik haat terroristen al evenzeer als jij, en nu haat ik ze nog meer omdat ze mij hebben vermoord. Ik haat terroristen omdat ze een gevaar vormen voor mij en voor jou. Eigenlijk zijn ze zelfs gevaarlijker voor mij dan voor jou. Want ik word getroffen als ze hier een aanslag plegen, omdat ik en mijn kinderen dezelfde straten bewandelen als jij en gebruik maken van dezelfde treinen, bussen en vliegtuigen. Als ik mijn familieleden in mijn land van herkomst bezoek, word ik ook getroffen door die terroristen, want daar, in de moslimwereld, plegen ze de meeste misdaden, tegen moslims. En als ik dan, daar in mijn land van herkomst, al kan ontsnappen aan hun mes, dreig ik om te komen door de bommen van onze vliegtuigen en onze drones, als collateral damage van een ‘precisiebombardement’.

En als ik terug ben, in mijn land in Europa, dan wordt de haat jegens mij door hun daden verantwoord. Dan wordt racisme door hun daden aanvaardbaar gemaakt. Dan roepen islamofoben door hun daden dat islamofobie een absurd begrip is en dat het oké is. Dus heb ik meer redenen dan wie ook om tegen hen te strijden, zelfs al kost het mij het leven.

Maar dat doet niets af aan het feit dat ik nog steeds beledigd ben door wansmakelijke cartoons die niet grappig zijn en die alleen bedoeld waren om mij te provoceren. En natuurlijk moet dat kunnen, maar mijn verontwaardiging moet ook kunnen, want dat is ook vrijheid van meningsuiting.

Ondanks mijn verontwaardiging vind ik je geen vijand, beste Charlie. Ik besef dat je met iedereen spotte. Dat je tegen alle heilige huisjes trapte, dat je niet alleen in moskeeën, maar ook in alle kerken hebt gevloekt. Want, beste Charlie, ik weet dat je ook op de politie spuugde in je cartoons. Ik was daar niet tevreden mee. Ik stond voor je deur, om mijn plicht te doen als burger en als soldaat van de republiek – en ja, daar zijn risico’s aan verbonden, dat heb ik aanvaard toen ik politieagent werd. Maar jij, Charlie, jij was een cartoonist, een vak dat geen risico zou mogen inhouden in een democratie. Jou neerschieten, jou afslachten, is geen moord zoals een ander, niet eens een aanslag zoals een ander.

Vergeef me, Charlie, dat ik het niet kon beletten. Maar wees zeker dat ze al gefaald hebben. Noch de moslim-extremisten, noch de islamofoben zullen erin slagen om dit te gebruiken tegen ons ‘samenleven’, want, beste vriend, de ironie van de realiteit, en de realiteit van onze diverse maatschappij, is dat we gisteren samen stierven. Het is ons bloed, ons gezamenlijk bloed dat op dat zwaard te zien is, en het veroordeelt de ridders van de duisternis die het dragen en hun tegenpolen die de woede tegen die misdaad willen claimen en recupereren.

Door de dood zijn we voor de eeuwigheid verenigd. Nu nog hopen dat de rest van onze medeburgers leren samenleven.

Dyab Abou Jahjah

Dyab Abou Jahjah

Beste Charlie, de ironie van de realiteit is dat we gisteren samen stierven

Sport
 1. Lionel Cox is nieuwe voorzitter van Belgische Schietfederatie
 2. België verslaat Nederland op EK rugby U20
 3. Video Antwerpenaren gekroond tot Europees kampioen zwerkbal
 4. Organisator Ronde van Frankrijk houdt criterium in China
 5. Barcelona moet Arda Turan drie weken missen
 6. An-Sophie Mestach vervoegt Zanevska in kwartfinales
 7. Maryna Zanevska zit bij laatste acht in Croissy-Beaubourg
 8. Alonso ondanks 'trage' McLaren: "Ik heb nog nooit zo goed gereden als nu"
 9. Wedstrijdjury geeft rist renners boete na openingsrit
 10. Cofidis legt sprintbom Bouhanni vast tot eind 2019
 11. KV Mechelen zal pas volgend seizoen weer op kapitein Seth De Witte kunnen rekenen
 12. Barcelona moeit zich met interlandschorsing Messi: “Oneerlijk en totaal buiten proportie”
 13. Avila pakt tweede ritzege in Ronde van Taiwan, Kevin De Jonghe toont zich
 14. Bernard Hinault is opgenomen in Giro d’Italia Hall of Fame
 15. Greg Van Avermaet: “Ik ga agressief koersen in de Ronde. Ik voel dat het mijn beurt is”
 16. Wozniacki vervoegt Pliskova in halve finales in Miami
 17. Wawrinka moet verjaardag in mineur vieren na vervroegde uitschakeling in Miami
 18. NBA. Curry leidt Golden State in Houston voorbij ‘The Beard’ naar 60ste seizoenszege
 19. Video Brazilië is dankzij knappe goals eerste land dat zich kan kwalificeren voor WK 2018
 20. Achtste finales zijn eindhalte voor Goffin in Miami