Hevige regen zorgt voor wateroverlast in Vlaamse Ardennen
Foto: Willy Huys
De hevige regenval zorgt vooral in Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant voor problemen. Vooral in de Vlaamse Ardennen en in de rand rond Brussel zijn heel wat straten ondergelopen.

Vlaamse Ardennen

De brandweer van Geraardsbergen kreeg al een tiental oproepen voor wateroverlast. Het gaat vooral om de deelgemeenten Viane, Sint-Maria-Lierde, Moerbeke en Grimminge. De brandweer deelt zandzakjes uit. Er staan straten blank maar voorlopig zijn geen woningen ondergelopen. De brandweer van Zottegem moet uitrukken voor wateroverlast in onder meer Zottegem zelf en Sint-Lievens-Houtem. In die laatste gemeente hebben twee woningen waterschade opgelopen en werden ook zandzakken geplaatst.

In Lebbeke zijn enkele straten afgesloten voor het verkeer door wateroverlast. Wie zandzakjes nodig heeft, kan ze aan de brandweerkazerne komen ophalen, meldt het gemeentebestuur.

De Zwalmbeek in Nederzwalm, deelgemeente van Zwalm, heeft ook het alarmpeil bereikt. Ook het peil van de Stampkotbeek stijgt. ‘Voor inwoners van laaggelegen gebieden zijn er paletten met zandzakjes geplaatst voor de gemeenteloods. Daar kan je terecht om voorzorgsmaatregelen te nemen’, zegt het gemeentebestuur van Zwalm.

Brusselse rand

Aanhoudende regen heeft in de Brusselse rand voor lokale hinder gezorgd in Meise, Merchtem, Londerzeel en Grimbergen. Tientallen straten, kelders en garages van woningen liepen onder. In Mechtem werd een noodcomité van vrijwilligers door burgemeester Eddie De Block (Open VLD) bijeengeroepen om extra zandzakjes aan te leveren. Het OCM zorgde ook voor boterhammen en warme drank voor de getroffen bewoners.

Ook anders Vlaams-Brabantse gemeentes waren erg inventief in het zoeken naar oplossingen. In Londerzeel werd een nooddijk aangelegd van zo'n 50 tot 60 meter. In Wemmel deed een vijver achter het gemeentehuis dienst als extra buffer voor in totaal 10 miljoen liter water.

Waterwegen

Op verschillende bevaarbare waterwegen in West- en Oost-Vlaanderen staan de waterpeilen hoger dan normaal, meldt Waterwegen en Zeekanaal. ‘Op de Dender en de Boven-Schelde is er momenteel vloedregime. Daardoor mag er op de Dender momenteel niet gevaren worden, op de Boven-Schelde krijgen de schippers een waarschuwing mee.’

Er worden voorlopig geen kritieke overstromingen (van bebouwing) voorspeld, zegt de Vlaamse Milieumaatschappij. ‘De volgende uren verlaat de neerslag ons land en valt er geen neerslag meer van betekenis, waardoor de peilen terug kunnen stabiliseren. Vanaf vrijdagmiddag wordt er terug wat neerslag verwacht waardoor de peilen terug licht kunnen stijgen.’

Avondspits

Op de weg zijn er nog geen grote ongevallen gebeurd, wel kleine aanrijdingen en slibpartijen. Ze hadden gelukkig geen gevolgen voor bestuurders of passagiers. Hier en daar liep ook een pechstrook onder, zoals op de E314 in Bekkevoort, en een aantal lokale en gewestwegen, zoals de N10 in Heist-op-den-Berg en de N148 in Boom. Ook op de Antwerpse ring waren er een tijdlang problemen, die intussen wel alweer zijn opgelost.

De Brusselse avondspits begon ook iets vroeger dan normaal. ‘De mensen nemen een meer defensieve houding aan en houden meer afstand, wat als logisch gevolg heeft dat de wachttijden groter worden,’ vertelt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum. ‘De files zullen dus meer voelbaar zijn, zeker in de eerste helft van de avondspits.’