Zowat honderd mensen zonder verblijfspapieren uit Guinée, Sierra-Leona en Liberia, drie landen die het zwaarst getroffen worden door de ebola epidemie, bezetten sinds zondagavond een leegstaand gemeentepand aan het Queteletplein in Sint-Joost-ten-Node. Het objectief van deze politieke bezetting is het bekomen van een tijdelijke bescherming van de Belgische staat, tot de epidemie is ingedijkt.

'De uitwijzingen naar Guinée, Sierra-Leona en Liberia zijn tijdelijk opgeschort, maar de bewoners van deze landen die in België aanwezig zijn worden niet geregulariseerd en bevinden zich in een juridische leemte. Ze worden overigens verder aangemaand om vrijwillig terug te keren naar hun land van oorsprong. Dat is onwaardig en aberrant want ze kunnen niet worden uitgewezen', aldus Alexis Andries, woordvoerder van de vzw Pigment.

'De sans-papiers van de ebolagroep willen hun rechten laten gelden en verwijzen naar Amerika. De VS hebben een tijdelijke bescherming van 18 maanden en een werkvergunning toegekend aan de inwoners van deze drie West-Afrikaanse landen die het zwaarst getroffen worden door de ziekte en die op Amerikaans grondgebied leven.'