Navid Sharifi (22) die vorig jaar werd uitgewezen, is uiterst gelukkig dat hij na anderhalf jaar terug in België is. 'Ik voel me perfect. Kan niet beter zijn', aldus de 22-jarige Afghaan, daags na zijn aankomst bij zijn schoonfamilie.

Navid Sharifi is sinds zondagavond terug in ons land. In zijn oude thuisstad Waregem heeft hij zich ingeschreven bij zijn vrouw, dat bevestigt de Dienst Bevolking. Maandagavond gaf hij tekst en uitleg bij zijn terugkeer.

Hotel

Sharifi moest op 1 oktober 2013 terug naar Afghanistan omdat de asielzoeker op dat moment uitgeprocedeerd was. 'Ik ben drie maanden in een hotel in Afghanistan gebleven. Niemand heeft me daar opgewacht op één journalist na die ik dan ook enorm dankbaar ben.' Sharifi wil niet teveel terugdenken aan die periode. 'Het was verschrikkelijk en gevaarlijk. Wat je ziet op televisie is niet wat ik gezien heb met mijn eigen ogen. Nooit voel je je veilig.'

Daarna ging het naar Polen, het thuisland van zijn toenmalige vriendin. 'Dat is volledig legaal gebeurd op basis van gezinshereniging', duidt advocaat Pieter-Jan Staelens. 'Navid was al lang samen met zijn vriendin, maar kon niet eerder gezinshereniging inroepen omdat ze nog geen 21 jaar was. Het zet je wel aan het denken. Als ze in België wisten van die relatie, waarom heeft Navid dan nog die helse reis moeten maken?' Wie de repatriëringskost van 14.000 euro heeft betaald, wou niemand kwijt. 'Een goede vriend', klonk het kort.

Waregem

Sharifi wil vooral vooruit kijken. Hij liet zich al registeren in het bevolkingsregister van Waregem. 'En morgen heb ik een afspraak met mijn oude werkgever. Hij heeft zijn woord gehouden. Ik wil snel weer werken. Ik ben hier niet om te profiteren, wat ik vaak heb moeten lezen', klinkt het. Sharifi zal in het VTI van Kortrijk ook zijn opleiding als chauffagist verder zetten.

'Ik heb de hoop nooit opgeheven. Dit is mijn thuis, waar ik al mijn familie en vrienden heb. Nu wil ik ook Belg worden', aldus Sharifi die kort zijn ontgoocheling uitte over de toenmalige staatssecretaris voor migratie Maggie De Block (Open VLD). 'Ik ben toch wel blij dat het iemand anders is nu', rondde hij af. Besluiten deed hij met een uitgebreid dankwoord aan iedereen die hem de voorbije maanden en jaren heeft geholpen.

Deining

Zijn gedwongen vertrek veroorzaakte in september vorig jaar heel wat deining in ons land. De jongeman woonde hier sinds zijn zestiende en was (voltijds) als loodgieter aan de slag. Hij was hier goed geïntegreerd. Veel mensen reageerden verontwaardigd op zijn repatriëring.

Sharifi moet nu nog wachten op een bezoekje van de wijkagent, zoals de standaardprocedure voorschrijft, om weer officieel ingeschreven te worden in Waregem. Zodra alle papieren in orde zijn kan Sharifi ook weer aan het werk bij zijn vroegere werkgever.