Rutten: ‘Poma was groen voor er groenen waren’
Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten op de begrafenis van Karel Poma. Foto: BELGA

Vandaag werd in het stadion van voetbalclub KFCO Beerschot Wilrijk op het Antwerpse Kiel afscheid genomen van voormalig Vlaams minister Karel Poma. Onder andere Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten en partijgenoot Karel De Gucht namen daarbij het woord.

‘Hij was zijn tijd altijd ver vooruit’, vertelde Gwendolyn Rutten op de begrafenis van Karel Poma. ‘Zo ondertekende hij het voorstel tot wijziging van de abortuswet, zorgde hij ervoor dat ‘zo helpe mij God’ uit de eedformule van het parlement geschrapt werd en was hij als allereerste staatssecretaris voor Milieu al ‘groen’ voor er ‘Groenen’ waren. Zijn grootste verwezenlijkingen bereikte hij op mediagebied, waar hij het decreet op de vrije radio’s realiseerde en zo de basis legde voor de commerciële televisie’

‘De Singel, de Bourlaschouwburg, die hij redde van het verval, het MUHKA. Het zijn fysische bakens die het cultuurlandschap in Vlaanderen hebben veranderd”, roemde Karel De Gucht ook Poma’s culturele verdiensten.

Naast politici werd Poma ook geëerd door één van zijn broeders van de loge, en Peter Poma, de zoon van de voormalige minister, las een brief voor die zijn vader hem kort voor zijn overlijden gegeven had en waarvan hij wilde dat die voorgelezen werd op zijn begrafenis. Karel Poma sprak daarin over de dood en gaf zijn kinderen en weduwe de raad om steun te zoeken bij elkaar en in al hun goede herinneringen.

Poma’s zoon had het ten slotte nog over de passie van zijn vader voor voetbal. ‘Hij was zo gelukkig wanneer hij een pintje kon drinken met de supporters en met zijn idool Rik Coppens kon babbelen. Mijn vader was een echte Kielse rat.’