Sony en Microsoft gehackt ‘voor plezier’
Foto: AFP

Een hacker die beweert achter de aanval op de gamenetwerken van Sony en Microsoft te zitten, heeft dat voor het plezier gedaan. Daarnaast had zijn groep de bedoeling om veiligheidsrisico’s aan het licht te brengen. Dat zei de jonge man die zich Ryan noemt en vanuit Finland via Skype met Sky News sprak, zo berichtte de Britse zender.

Hij zou lid zijn van de hackersgroep Lizard Squad, die onmiddellijk claimde verantwoordelijk te zijn voor de storing bij Xbox Live van Microsoft en PlayStation Network (PSN) van Sony.

‘Deze aanval is vooral het werk van drie mensen’, zei hij in het interview. ‘Ik moet toegeven dat het voor ons een soort spel is.’ De bedrijven beschikken over genoeg financiële middelen om de veiligheid van hun netwerken te garanderen, oordeelde hij. Volgens een bericht in de krant Helsingin Sanomat voert de Finse politie onderzoek naar de 17-jarige.

Hij zei nog dat ze geen spijt hebben ‘enkele kinderen’ te dwingen ‘hun tijd met hun gezinnen te spenderen in plaats van games te spelen’. ‘We hebben enorme capaciteiten om netwerken zoals deze uit te schakelen’, klonk het nog.

Door de aanval waren de netwerken van Sony en Microsoft op kerstavond en Kerstmis uitgevallen. Het netwerk van Xbox werkte tegen zaterdagochtend opnieuw normaal, PSN volgde iets later. Sony had zaterdagavond aangegeven dat het om een cyberaanval ging, waarbij de server overspoeld werd met een kunstmatig gegenereerde datavloed.