Minister Vandeput gaf zelf fiat voor omstreden privéreis koning Filip
Steven Vandeput. Foto: BELGA

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) heeft zelf zijn fiat gegeven voor de privéreis van koning Filip met een Falcon-jet op kosten van het leger. Dat blijkt uit een brief die De Tijd woensdag publiceert.

Na de kritiek op de privéreis waste Vandeput zijn handen in onschuld. Die reis was al langer gepland en hij had daar niets mee te maken, klonk het toen.

'De brief zat wellicht tussen een stapel brieven en is ons ontglipt’, reageert Tony Langone, woordvoerder van Vandeput aan onze redactie. ‘Maar dat maakt niet veel verschil. De minister kan zo’n aanvraag niet tegenhouden.’

De privé-reis van koningin Mathilde en hun vier kinderen zorgde in het weekend voor heel wat beroering. De Vlaamse meerderheidspartijen van de regering-Michel vinden dat koning Filip, in deze tijden van bezuinigingen voor Defensie, voortaan zélf zijn verplaatsingskosten voor privéreizen moet betalen. De kostprijs van de hele verplaatsing is voorlopig nog onbekend, maar volgens de vakbonden beloopt die al snel minimum 200.000 euro.

De Tijd merkt ook op dat koning Filip naar India reisde en niet naar Indonesië, zoals tot nu werd gedacht. Nog volgens de krant is er nu ook kritiek op het recente blitz-bezoek van Vandeput aan Afghanistan, dat 250.000 euro heeft gekost.