Deze modetentoonstellingen zijn wel een citytrip waard
Björk

In eigen land kijken we vol verwachting uit naar 'Hello, my name is Paul Smith' in het Modemuseum van Hasselt (vanaf 30 januari) en 'Dries Van Noten, Inspirations' in het Antwerpse MoMu (vanaf 13 februari), maar fashionista’s die zich ook tijdens hun citytrip graag laten onderdompelen in de modewereld, kunnen voor volgend voorjaar alvast kiezen uit deze vier bestemmingen.

Het New Yorkse Museum of Modern Art (Moma) wordt volgend jaar even het speelterrein van de IJslandse zangeres BJÖRK. De restrospectieve zal terugkijken op haar solocarrière, die ondertussen al meer dan twintig jaar en zeven albums overspant. Haar extravagante podiumoutfits krijgen in het Moma een plaats naast onder meer muziekinstrumenten, foto’s en filmfragmenten, maar er zal ook installatiekunst te zien zijn. Om haar verhaal te vertellen, riep Björk de hulp in van de IJslandse schrijver Sjón Sigurdsson.

Wanneer? 8 maart tot en met 7 juni
Meer info op de website van het Museum of Modern Art

 

Ook Karl Lagerfeld kan op een zeer indrukwekkend carrière terugkijken, en dat wordt gevierd met de retrospectieve MODEMETHODE in de Bundeskunsthalle in het Duitse Bonn. De tentoonstelling zal terugkijken op het hele oeuvre van de Duitse ontwerper, te beginnen met de jas die hem in 1954 de Woolmark Prize opleverde. Ook zijn werk voor het Franse modehuis Chanel (sinds 1983) en het Italiaanse Fendi (sinds 1965) zal grondig worden toegelicht, net zoals zijn werk als fotograaf.

Wanneer? 27 maart tot en met 13 september
Meer info op de website van de Bundeskunsthalle

 

Fans die in 2011 niet in New York geraakten, wachten er al lang op en volgend jaar is het eindelijk zo ver: het Londense Victoria and Albert Museum pakt dan eindelijk uit met SAVAGE BEAUTY, de grote overzichtstentoonstelling rond de Britse ontwerper Alexander McQueen. De tentoonstelling rond de in 2010 overleden ontwerper veroorzaakte destijds ellenlange rijen, maar dus ook een recordopkomst voor het New Yorkse Metropolitan Museum of Art, en mag dat trucje nu (weliswaar in licht herziene, maar wel uitgebreide vorm) nog eens overdoen in Londen.

Wanneer? 14 maart tot en met 19 juli
Meer info op de website van het Victoria and Albert Museum

 

Nog meer modegeschiedenis vindt u in het Parijse Grand Palais, waar de tentoonstelling FROM THE SIDEWALK TO THE CATWALK, de grote overzichtstentoonstelling rond de Franse couturier Jean Paul Gaultier, na onder andere Montreal, Rotterdam, Stockholm, Madrid, Londen en New York dit voorjaar halt houdt. Voor de expo werden ruim 140 originele creaties verzameld, waarvan de oudste dateren uit 1970, inclusief puntbeha van Madonna en de beroemde matrozentruien. De kledingstukken worden aangevuld met videofragmenten van onder andere catwalkshows en concerten.

Wanneer? 1 april tot en met 3 augustus
Meer info op de website van het Grand Palais