Teruggestuurde Afghaan mag België weer binnen
Op 2 oktober 2013 landde Navid Sharifi op de luchthaven van Kaboel. Zijn oom zou hem opwachten, maar kwam nooit opdagen. Foto: VRT
De Afghaan Navid Sharifi (22), die vorig jaar werd gerepatrieerd, krijgt een visum voor gezinshereniging. Zijn inreisverbod vervalt. Opmerkelijk: hij betaalt ook 14.000 euro voor zijn repatriëringskosten. Zo schrijft De Standaard vrijdag.

Bijna anderhalf jaar nadat Navid Sharifi gedwongen naar Kaboel in Afghanistan werd teruggestuurd, mag hij van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) opnieuw het land binnen.

Freddy Roosemont, directeur-generaal van de DVZ, bevestigt dat Sharifi’s inreisverbod is opgeheven – dat gebeurde gisteren – en dat hij een visum voor gezinshereniging krijgt.

Het kan nog een paar dagen duren voor Sharifi zijn visum echt in handen heeft. Sharifi verblijft al meer dan een halfjaar in Polen, waar hij met zijn Poolse vriendin is getrouwd, die hij in België had leren kennen. Hoewel zijn inreisverbod voor de Schengenzone gold, kreeg hij in april van de Poolse ambassade in Kaboel toch een visum om met zijn vriendin in Polen te trouwen.

Blijkbaar had de ambassade niet gezien dat hij een inreisverbod had. Toen Polen die fout inzag, werd het voor Sharifi nog heet onder de voeten. Hij kreeg er het bevel om het grondgebied weer te verlaten.

Omdat zijn vriendin feitelijk in België woonde, hoopte Sharifi via een aanvraag tot gezinshereniging zijn verblijf hier weer te regelen. En dat is nu dus gelukt.

‘Hij blijkt aan alle voorwaarden voor gezinshereniging te voldoen’, zegt Roosemont. ‘Zijn huwelijksakte is in orde, ze hebben voldoende bestaansmiddelen,... Van een schijnhuwelijk is ook geen sprake. In zo’n geval oordelen we dat het recht op gezinsleven belangrijker is dan een inreisverbod.’

Opmerkelijk: de DVZ vroeg wel aan Sharifi om alle kosten voor zijn repatriëring te betalen: 14.047,77 euro. Alleen dankzij de gulle steun van sympathisanten zal Sharifi dat ook kunnen.

  1. 01 OKTOBER 2013. Hoe Navid Sharifi
    het land werd uitgewerkt

  2. ANALYSE. HET FATALE WEEKEND

    Van knuffel-Afghaan tot vechtersbaas en leugenaar