Ook Brugge heft vanaf 2015 een toeristentaks
Foto: rr

Toeristen zullen vanaf 2015 twee euro moeten betalen per nacht dat ze in Brugge verblijven. De invoering van een toeristentaks was eerder deze maand al beslist, maar werd dinsdagavond ook goedgekeurd door de gemeenteraad.

De toeristentaks komt er nadat het stadsbestuur zijn hotelbelasting noodgedwongen moest herzien. Het luxehotel Dukes’ Palace had in 2008 een rechtszaak aangespannen tegen die belasting en haalt zes jaar later zijn slag thuis.

Volgens de uitspraak van het hof van beroep is die belasting (die wordt berekend op basis van parameters zoals aantal hotelkamers, prijs en bezettingsgraad) in schending met de federale inkomstenbelasting, omdat die een belasting heft op de omzet van de hoteliers.

De stad heeft daarom samen met de hotelsector een nieuwe belasting uitgewerkt, die vanaf januari 2015 toegepast wordt. Voortaan zullen toeristen per nacht dat ze in Brugge verblijven een toeslag van twee euro moeten betalen op hun hotelrekening. Jongeren onder achttien jaar worden van deze maatregel gespaard.

Brugge volgt met het invoeren van een toeristentaks in de voetsporen van onder meer Antwerpen (2,25 euro per persoon per nacht), Gent (2,87 euro) en Kortrijk (1 euro). Brussel is dan weer de Europese stad met de duurste toeristentaks: die kan in de hoofdstad oplopen tot 8,75 euro per persoon per nacht.