Steenkoolcentrale Langerlo afgeschakeld
Foto: MDL

De steenkoolcentrale van E.ON in Langerlo (Genk) is woensdagmiddag stilgelegd. 500 megawatt, het vermogen van de kernreactor van Doel 1, wordt uit het elektriciteitsnet gehaald, zeggen de bonden. Volgens hoogspanningsbeheerder Elia dreigt er op korte termijn echter geen probleem voor de bevoorradingszekerheid.

De stillegging van de steenkoolcentrale van Langerlo, de laatste in ons land, is het gevolg van een staking die woensdagochtend uitbrak. Het zit het personeel dwars dat het sociaal overleg bij E.ON maar niet vooruitgaat, zegt Jan Van Wijngaerden, secretaris bij de socialistische vakbond Gazelco. 

Personeel op straat gezet?

Aan de basis van het conflict ligt onzekerheid over de toekomst bij het personeel. De steenkoolcentrale zou worden gesloten in april 2016. E.ON wilde de centrale in Langerlo aanvankelijk omvormen tot een biomassacentrale, maar intussen is het op zoek gegaan naar een overnemer. Het personeel vreest dan ook dat het in 2016 op straat zal worden gezet, en vraagt zo snel mogelijk duidelijkheid.

'De houding van de directie was deze ochtend niet bepaald bevorderlijk', zei Van Wijngaerden om 14u45. 'Deze ochtend werden de poorten gesloten, maar iets na 14u woensdagmiddag is ook de procedure opgestart om de centrale stil te leggen. Momenteel is alles aan het afkoelen, en het duurt 2 à 3 uur vooraleer hij helemaal stil ligt.'

Wanneer de centrale weer kan worden opgestart, is momenteel compleet onduidelijk, en hangt af van de reactie van de directie, benadrukte Van Wijngaerden. 'Wij sturen aan op het hervatten van de dialoog, dus van zodra de directie met een ander mandaat met ons kan overleggen, kan het probleem snel zijn opgelost. Zelfs nog vandaag.' Als de centrale nog warm is, duurt het slechts een paar uur om hem opnieuw op te starten. Van zodra hij volledig is afgekoeld, duurt het echter minstens elf uur alvorens hij weer op volledig vermogen draait.

Goede weersomstandigheden

Alleszins veroorzaakt de stillegging voorlopig geen problemen voor de bevoorradingszekerheid, klinkt het bij Barbara Verhaegen, woordvoerster van Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet. 'Er is voldoende capaciteit beschikbaar, als gevolg van de goede weersomstandigheden momenteel in Europa. Er zijn geen vriestemperaturen en er is voldoende zon en wind voor de productie van zonne- en windenergie.

De situatie zou wel anders zijn geweest mocht het momenteel veel kouder zijn in ons land, en mocht er tegelijk een koudegolf door de buurlanden trekken, geeft Verhaegen toe. 'Maar zelfs in dat geval is er nog steeds een strategische reserve van 800 MW die op elk moment kan worden ingezet.'