Winnie de Poeh vestigt wereldrecord
De tekening die geveild werd bij Sotheby’s Foto: AFP

Een tekening in Chinese inkt van de Britse tekenaar Ernest Howard Shepard, die diende als illustratie bij een verhaal van Winnie the Poeh, is dinsdag bij Sotheby’s in Londen verkocht voor 314.500 pond (bijna 400.000 euro), veel meer dan verhoopt.

Met dat bedrag vestigt het honingzoete beertje een wereldrecord op het vlak van dat soort illustraties. Dat is veel meer dan wat het veilinghuis had verwacht. Sotheby’s ging uit van een bedrag tussen 100.000 en 150.000 pond.

Het vorige record stond op naam van een illustratie voor een boek van Beatrix Potter, die in 2008 op 289.250 pond werd afgeklopt.

De tekening van E. H. Shepard, op de binnenkant van de cover van het tweede avonturenboek van Winnie de Poeh - het in 1928 verschenen ‘The House at Pooh Corner’ - toont Winnie die met twee van zijn vriendjes, de jongen Janneman Robinson en het roze varkentje Knorretje, op een brug staan.

Een opmerkzame lezer meldt onze redactie dat de tekening het spelletje weergeeft dat Poeh en Janneman Robinson altijd speelden vanop de 'Poohsticks bridge' in Ashdown Forest. Ze gooiden stokjes in het water aan de ene kant van de brug en gingen dan kijken wiens stokje er het eerst aan de andere kant van de brug verscheen.

De illustratie maakte al meer dan 40 jaar deel uit van een privéverzameling. De tekening werd al voor de derde maal door Sotheby’s onder de hamer gebracht. In 1971 en 1974 leverde die verkoop ‘enkele honderden pond’ op.

Winnie the Pooh is het geestesbeertje van de schrijver Alan Alexander Milne. Het eerste Pooh-verhaal, ‘Winnie-the-Pooh’, verscheen in 1926. Negentig jaar later blijft het beetje met het constante ‘knaagje aan mijn maagje’ razend populair bij de kinderen en de verkopers van kinderkleren en -speelgoed.