LuxLeaks onthult rist nieuwe deals
De voorzitter van de Europese Commissie én Luxemburger Jean-Claude Juncker werd al bij de eerste lekken in verlegenheid gebracht Foto: EPA

Walt Disney, Bombardier, Skype. Een rist nieuwe namen is toegevoegd aan de lijst van bedrijven die geheime belastingsakkoorden sloten met Luxemburg. In totaal gaat het om 35 nieuwe bedrijven. De rulings vonden bovendien op grotere schaal plaats.

Het zijn weer grote namen die aan het lijstje van meer dan 300 bedrijven en rijke families kan toegevoegd worden: Walt Disney-groep, eBay, Skype, Bobardier, Italia Group, Koch Industries, Black & Decker. Enkele weken geleden maakte het ICIJ, een groep onderzoeksjournalisten, de eerste 343 namen bekend, nu komen er 35 bij. Voor België nemen Le Soir, Mo en De Tijd deel aan het onderzoek. Vorig keer zaten er ook Belgische bedrijven bij: onder meer de familie de Spoelbergh, Bank Degroof, GBL, Belgacom.

Zij hebben allemaal één ding gemeen: ze hebben een voordelige belastingtarief afgesproken met Luxemburg waardoor ze in andere landen miljoenen aan belastingen ontweken. De ge­lek­te ak­koor­den ont­hul­len hoe Luxem­burg groen licht geeft voor zeer ver­re­gaan­de be­las­ting­con­struc­ties, vaak met ver­tak­kin­gen naar no­toi­re be­las­ting­pa­ra­dij­zen.

De eerste lekken gingen over de periode 2008-2011, nu gaan ze terug tot 2003. Bovendien gebeurden de deals niet alleen via consultancybureau PriceWaterhouseCoopers, maar ook via EY (het vroegere Ernst&Young), Deloitte en KPMG. Zeg maar de big four van de advieskantoren.

De nieuwe onthullingen brengen voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker andermaal in verlegenheid. Hij was premier en minister van Financiën tijdens de periode van de rulings.