De Duitse bondskanselier Angela Merkel is dinsdag door haar partij, de Christen-Democratische Unie (CDU), voor de achtste maal verkozen tot partijvoorzitster. Ze blijft de onbetwiste nummer één in haar partij en in Duitsland.

De 60-jarige Merkel kreeg de steun van 96,72 procent van de stemgerechtigden op het federale CDU-congres in Keulen. Dat is een indrukwekkend cijfer. Toch kreeg ze, als enige kandidaat, net iets minder stemmen dan verhoopt. In vergelijking met haar verkiezing in 2012 gaat Merkel er 1,2 procent op achteruit, terwijl er verwacht werd dat ze net meer stemmen zou krijgen.

Maar met zo’n score is dat ook weer relatief. Volgens een recente peiling van ARD is 67 procent van de Duitsers ‘tevreden tot zeer tevreden’ over haar beleid. De Oost-Duitse domineesdochter is al negen jaar bondskanselier en al 14 jaar CDU-voorzitter. In die tweede hoedanigheid volgde ze het ‘monument’ Helmut Kohl op en zorgde ze voor een primeur door als eerste vrouw aan het hoofd te komen van de grootste Duitse partij.

Voor haar herverkiezing hield Merkel een toespraak van één uur waarin zij zichzelf omschreef als dé garantie op stabiliteit in Europa. Door haar internationale positie én steun van de Duitsers kan Merkel al uitkijken naar de verkiezingen van 2017. Voor de vierde maal zou ze dan verkozen kunnen worden tot bondskanselier. Als ze die termijn zou uitzitten, evenaart ze haar vroegere mentor Helmut Kohl.