Planckendael zet zich schrap voor bevalling Phyo Phyo
Foto: Dirk Vertommen

Het zijn spannende uren in dierentuin Planckendael. Naar alle waarschijnlijkheid bevalt vrouwtjesolifant Phyo Phyo vandaag nog van een olifantenkalfje. Dan wordt Kai-Mook, sinds 2009 de kleinste telg van de Mechelse olifantenfamilie, plots grote zus.

Volgens de dierenverzorgers in Planckendael zal het nu echt niet lang meer duren. Drachtige koe Phyo Phyo heeft enkele onrustige nachten met weeën achter de rug, waardoor ze moe wordt en naar een comfortabele houding zoekt. Ook worden haar mestballen steeds kleiner, wat duidt op een nakende bevalling. Phyo Phyo heeft deze middag wel nog gegeten en haar weeën lijken weer wat af te nemen. Goed nieuws, want zo kan ze nog even op adem komen voor de laatste loodjes.

Dochter Kai-Mook ondersteunt haar mama in het olifantenverblijf en ging zelfs nog een keertje drinken. Haar laatste keer als kleintje, want over enkele uren is Kai-Mook grote zus!

Voor de olifantenverzorgers was het nochtans niet eenvoudig om de datum van de bevalling te bepalen. Ze gingen er altijd vanuit dat Phyo Phyo pas over een zevental maanden zou bevallen. Na de eerste paringspoging met mannetje Chang gaven haar bloedwaarden immers geen zwangerschap aan. Maar het gedrag van Phyo Phyo van de laatste dagen is duidelijk: de olifantenbaby zit er dan toch nu al aan te komen. De verzorgers brachten daarom beurtelings de nacht door in het olifantenverblijf van de dierentuin. ‘We laten niets aan het toeval over. De permanentie is opgestart om alles goed in’t oog te houden. We staan allemaal paraat’, klinkt het.