Mogelijk besmet everzwijnvlees in 95 Vlaamse restaurants
Foto: robert henno
De groothandel die het everzwijnvlees leverde dat een elftal mensen in Limburg en Antwerpen heeft ziek gemaakt, heeft in die periode aan 95 restaurants in heel Vlaanderen everzwijnvlees geleverd. Ze zijn vermoedelijk besmet met de Trichinella, een gevaarlijke parasiet die al jaren niet meer voorkomt in ons land en in het ergste geval dodelijk is.

De leverancier van het vlees heeft de lijst van de klanten overgemaakt aan het Agentschap Zorg en Gezondheid, dat nu zal nakijken welke partijen met een bacterie waren besmet. Mogelijk was slechts een beperkte hoeveelheid schadelijk?

Volgens de eerste vaststellingen is het besmette vlees uit Spanje afkomstig en zijn er daar fouten gebeurd bij de lokale keuringsinstanties. De Belgische importeur heeft namelijk attesten die verklaren dat de filets van everzwijn veilig zijn. Ook de restaurateurs valt niets te verwijten, aangezien de besmetting niet met het blote oog waarneembaar is.

Niemand in levensgevaar

Het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) heeft weet van 11 patiënten die in verschillende ziekenhuizen zijn opgenomen met griepachtige symptomen. Ze aten allemaal everzwijn op restaurant tussen 1 en 8 november. Eén patiënt is ernstig ziek maar niemand verkeert in levensgevaar, luidt het in een persbericht. 

Het AZG lanceert een oproep om er bij mogelijke andere besmettingen met de parasiet snel bij te zijn: 'Mensen die de voorbije maand everzwijn hebben gegeten en die symptomen hebben die kunnen wijzen op de parasiet, zoals hoofdpijn, spierpijn, koorts die niet overgaat, een zwelling van het gelaat,...raden we aan zo snel mogelijk contact met ons op te nemen of via hun huisarts met ons contact op te nemen, zodat de juiste diagnose gesteld kan worden', zegt Annemie Forier, arts infectieziektebestrijding bij het AZG.

Trichinella komt al jaren niet meer voor in België. Bovendien lijken de symptomen van trichinellose sterk op die van griep. Daarom zal niet iedereen aan deze parasiet denken bij het herkennen van symptomen als hoofdpijn, spierpijn,... Het onderzoek van de bloedstalen en stalen van de voeding door het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) moet uitsluitsel geven. 

Larven in de darm

In Spanje duiken besmettingen soms wel nog op. De parasiet overleeft voornamelijk in wild, varkens- en paardenvlees. ‘De larven ontwikkelen zich in de darm tot volwassenen wormen, die op hun beurt nieuwe larfjes produceren’, vertelt Forier. ‘Deze kruipen door de darmwand en ­raken zo via het bloedvatenstelsel en de lymfe in het hele lichaam. Op die manier kunnen ze meerdere organen aantasten’

Precies dat laatste maakt ­trichinellose zo gevaarlijk. In zeldzame gevallen kan de ­patiënt zelf sterven. 

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedelsketen (FAVV) werd woensdagavond laat op de hoogte gebracht. Het everzwijnvlees van Spaanse oorsprong is teruggeroepen en de autoriteiten in Spanje zijn op de hoogte gebracht, aldus Lieve Busschots, woordvoerster van het FAVV. 

Wie in november everzwijnvlees heeft gegeten en gelijkaardige klachten heeft, neemt best contact op met het AZG: 011-74.22.40. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar.