Verrassende winnaar van Wablieft-prijs
Foto: BELGA

Niet VTM-presentator Dany Verstraeten of auteur Ann De Craemer heeft de Wablieft-prijs 2014 gekregen, maar wel een museum. Het Red Star Line Museum. ‘Het museum is dankzij het taalgebruik toegankelijk voor een breed publiek.’

De Wablieft-prijs gaat jaarlijks naar een project, organisatie of persoon die duidelijke taal gebruikt in zijn communicatie. Eerdere winnaars zijn Vincent Kompany, de christelijke en socialistische mutualiteiten, Hendrik Vos en Rob Heirbaut.

Dit jaar gaat heeft de Wablieft-jury het ‘Red Star Line Museum' in Antwerpen verkozen tot winnaar. ‘Sinds de opening in 2013 spreekt het museum een heel breed publiek aan’, klinkt het. ‘Het brengt het verhaal van twee miljoen passagiers die hun geluk gingen zoeken in Noord-Amerika. Met extra aandacht voor heldere taal.’

Het museum opende in september 2013 op het Antwerpse Eilandje en lokte tijdens het eerste jaar al meteen 200.000 bezoekers. In de voormalige gebouwen van de gelijknamige rederij laat het museum zien hoe liefst 2 miljoen mensen eind negentiende, begin twintigste eeuw van Europa naar Noord-Amerika trokken via Antwerpen.

‘Het verhaal dat we vertellen, is ingewikkeld’, zegt directeur Luc Verheyen van het Red Star Line museum. ‘Dat kan je niet zo simpel samenvatten. Oké, het gaat over een zoektocht naar geluk, maar zo simpel is dat nu ook weer niet, want mensen hadden honderd verschillende redenen om te vertrekken.’ Net daarom heeft de Wablieft-jury het museum beloond.

Het Red Star Line Museum haalde het donderdag van twee andere genomineerden, VTM-nieuwsanker Dany Verstraeten en schrijfster Ann De Craemer.