Dit artikel delen:   

De 14 van 2014

Wat hebben we dit jaar in godsnaam gedaan?

  • 9 december 2014
  • Bart Van Belle

Als we het voorbije jaar niet aan het werk waren, waren we Happy, keken we naar Thuis, Wauters vs Waes of een Vlaamse film of goten we een emmer ijskoud water over ons hoofd.

Scroll

De 14 van 2014

Wat hebben we dit jaar in godsnaam gedaan?

  • 9 december 2014
  • Bart Van Belle

Als we het voorbije jaar niet aan het werk waren, waren we Happy, keken we naar Thuis, Wauters vs Waes of een Vlaamse film of goten we een emmer ijskoud water over ons hoofd.1. Iedereen is Happy

Elk jaar heeft zijn megahit. Terwijl Gangnam Style in 2013 de ether veroverde, was het dit jaar Pharrell Williams die langs de kassa mocht passeren. Zijn Happy was dan ook alomtegenwoordig. Het nummer was oorspronkelijk bedoeld voor Ceelo Green, maar die had geen tijd om het op te nemen. En dus nam Pharrell het maar zelf op. De bijhorende clip ging viraal en werd intussen al meer dan 500 miljoen keer bekeken. Pharrell werd overigens ook het gezicht van de ‘Internationale Dag van het Geluk’.

De clip inspireerde mensen van Antwerpen tot New York tot vrolijke dansjes. Grootste pechvogels waren wellicht de zes Iraniërs die opgepakt werden nadat ze een eigen Happy-filmpje hadden opgenomen. Zij werden veroordeeld tot een half jaar cel en 91 zweepslagen wegens deelname aan het produceren van een vulgaire videoclip.


2. Iedereen een panda

Eén van de tv-momenten van het voorbije jaar was ongetwijfeld de passage van Bart De Wever tijdens de Nacht van de Vlaamse Televisiesterren. De Wever kwam er verkleed als panda het podium op en sneerde er, in volle panda-hype, enkele keren naar premier Elio Di Rupo en dierenpark Pairi Daiza. De tegenstanders van De Wever reageerden als door een wesp gestoken, maar de burgemeester van Antwerpen liet het niet aan zijn hart komen: ‘het was gewoon een goede grap, en ik kan daar niet aan weerstaan’.


3. Iedereen kijkt naar Thuis

De Een-soap Thuis leek dit jaar populairder dan ooit. Week na week voerde de reeks de kijkcijfertop aan. Terwijl de fans een tijdlang treurden omdat de populaire Bram de reeks verliet, maakte de seizoensfinale met meerdere cliffhangers veel goed. De fans keken dan ook watertandend uit naar de start van het nieuwe seizoen in september.

4. Iedereen houdt van Vlaamse films

Ook de Vlaamse film is hotter dan ooit. Hoewel ons land voor het derde jaar op rij naast een Oscar greep met The Broken Circle Breakdown, lieten acteur Mathias Schoenaerts en regisseur Michael R. Roskam van zich spreken met The Drop - de verfilming van het kortverhaal Animal Rescue van Dennis Lehane. Veerle Baetens kreeg dan weer flink wat media-aandacht door haar jurk tijdens de Oscars en door het debat over het al dan niet dragen van haar beugel tijdens de prijzenshow.

Ook voor Erik Van Looy was er goed nieuws: de Amerikaanse remake van Loft krijgt na een lange lijdensweg dan toch een grote Amerikaanse release. Al hopen we wel dat de lauwe belangstelling voor The Loft in de Vlaamse bioscopen geen voorbode is van het Amerikaanse avontuur. Gelukkig scoorde The Loft aan de Vlaamse kassa's toch nog beter dan W., de Witse-film die na amper drie weken in alle stilte werd afgevoerd.

Het was ook lang geleden dat een Vlaamse film nog het debat over de filmkeuring opende. In Welp van Jonas Govaerts worden twaalfjarige scoutsleden met de spitsvondigheid van een psychopaat afgeslacht. En toch kreeg de film, tot verbazing van de regisseur zelfs, het label kinderen toegelaten.

Ook de broers Dardenne lieten overigens weer van zich horen. Hun Deux jours, une nuit is door ons land geselecteerd als inzending voor de Oscars.

5. Iedereen kijkt naar Wauters vs Waes

De (vakkundig opgeklopte) tv-hype van het voorjaar was Wauters vs Waes, het tv-programma waarin Koen Wauters en Tom Waes het in allerlei opdrachten tegen mekaar opnamen. De eerste 5 afleveringen werden uitgezonden op Een, de laatste vijf op VTM. Wauters en Waes deden onder meer aan moderne vijfkamp, bouwden met domino-steentjes en maakten sito-sticks. Tom Waes trok uiteindelijk aan het langste eind, maar de grote winnaar was wellicht VTM. De finale van het programma zorgde voor een nieuw kijkcijferrecord.


6. Iedereen neuriet She's After My Piano

Het voorjaar kleurde opnieuw helemaal Eurosong. Het was aan de VRT om de Belgische inzending te kiezen. Het concept van de voorronde werd licht gewijzigd, met een buitenlandse jury die punten mocht geven. De punten van de jury wogen even zwaar als die van het publiek. De Waalse zanger Axel Hirsoux kwam als winnaar uit de bus en mocht ons land dus vertegenwoordigen in Kopenhagen. Maar hoewel de verwachtingen hoog gespannen waren, ging Hirsoux er met zijn Mother uit in de halve finale.

Hadden we misschien toch 2 Fabiola moeten sturen met She's After My Piano? Het nummer was in het voorjaar alomtegenwoordig en won overtuigend de Zomerhit van Radio 2.

In elk geval zou het bijzonder moeilijk zijn geweest om de Oostenrijkse Conchita Wurst, de vrouw met de baard, van de overwinning te houden. Rise Like A Phoenix haalde het vlot met 290 punten, voor Nederland (238 punten) en Zweden (218 punten).


7. Iedereen op Netflix

Het gerucht dat de Amerikaanse streamingdienst Netflix naar ons land zou komen, dook de voorbije jaren met de regelmaat van de klok op. Maar in september van dit jaar was het eindelijk zover. Van de door velen gepredikte 'revolutie' in het tv-kijken is er echter nog verre van sprake. De eerste maand kon iedereen gratis kijken, maar cijfers over het aantal mensen dat inmiddels effectief betaalt, zijn er nog niet.

Feit is dat Telenet en Belgacom zich in de maanden voor de komst van Netflix flink hadden gewapend tegen het Amerikaanse streaminggeweld. Zo verlaagde Telenet de prijs voor Rex en sloot het een deal met de Amerikaanse zender HBO, wiens topreeksen zoals Game Of Thrones niet te zien zijn op Netflix.

8. Iedereen een ijskoude douche

Het leek inderdaad een stomme internethype, maar wel eentje die lang standhield. De hele zomer lang werden we op Facebook getrakteerd op filmpjes van vrienden, kennissen, popsterren en politici die voor het goede doel een emmer ijskoud water over het hoofd goten. Zelfs koning Filip gaf even de indruk dat hij overstag zou gaan. De Icebucket challenge liep echter niet voor iedereen goed af. In de Verenigde Staten werden een aantal brandweerlui geëlektrocuteerd toen ze een aantal studenten hielpen die de challenge wilden aangaan. En ook Homer Simpson ging even de mist in.


En voor wie zou twijfelen aan het fondsenwervende karakter van de Ice Bucket Challenge: alleen in Vlaanderen werd de voorbije maanden meer dan 350.000 euro ingezameld voor de strijd tegen ALS.

9. Iedereen lacht met Safety First

De Vlaamse Mediamaatschappij scoort de voorbije jaren steevast breed met humorprogramma's. Na het succes van Benidorm Bastards en Wat Als (winnaar van een Emmy dit jaar), scoorde VTM de voorbije maanden opnieuw met het tweede seizoen van Safety First. Tegen de verwachtingen in, slaagden de makers in om het tweede seizoen, met discipline, dedication and friendship, even fris te houden als het eerste. Met dank aan Sien Eggers, die schittert als Moeder Porrez.


10. Iedereen Rode Duivel

Het land kleurde in juni heel even helemaal zwart-geel-rood. Onze nationale voetbalhelden stonden nog een keer op een WK en dus rezen de grote schermen als paddenstoelen uit de grond. De meest memorabele match was misschien wel de achtste finale tegen de USA: een wedstrijd die velen tot diep in de verlengingen tot wanhoop dreef, tot de Amerikaanse keeper Tim Howard zich alsnog gewonnen moest geven. Het was meteen ook de beste WK-match van de Duivels, want tijdens de eerste ronde en in de kwartfinale tegen Argentinië stelde de nationale elf toch wat teleur.


11. Iedereen naar de festivals

De festivalzomer was er één zonder echte hoogvliegers. Ok, The Rolling Stones stonden op TW Classic, maar Jagger en co konden niet iedereen tevreden naar huis sturen. En ook op Rock Werchter en Pukkelpop stak er niemand echt boven het maaiveld uit. Heel wat bands pakten uit met sterke live-sets, maar echte uitschieters waren er nauwelijks. Of het moet Stromae zijn. Belgiës nieuwste volksheld sloot het vierdaagse Rock Werchter af, kwam, zag en veroverde alle harten. Ook die van de muziekpers.

De grote winnaar onder de festivals was opnieuw Tomorrowland, het dancefestival in Boom dat zijn publiek verdubbelde door een tweede weekend in te lassen.


12. Iedereen een selfie

Het woord Selfie werd weliswaar al in 2013 uitgeroepen tot Woord van het Jaar, maar ook dit jaar was de selfie alomtegenwoordig. Tot grote wanhoop van de tientallen Antwerpenaren die een tochtje over de pontonbrug op hun buik konden schrijven omdat de overtocht trager dan gepland verliep omdat honderden mensen een selfie - in dit geval schelfie - wilden nemen. Tijdens de nationale betoging op 6 november waren het dan weer de relfies die Twitter overspoelden: foto's van manifestanten die poseerden bij uitgebrande auto's.

13. Niet iedereen,maar Gertje is de allerslimste

Studio 100-topman Gert Verhulst schreef op de valreep van het televisiejaar televisiegeschiedenis. Hij overleefde als eerste deelnemer ooit elf afleveringen van de tv-quiz De Slimste Mens Ter Wereld. Er hing nochtans iets mythische rond de elfde aflevering. Het was een record dat gedeeld werd door acht ijzersterke kandidaten uit het verleden. Maar één voor één sneuvelden ze met het record binnen handbereik: Bert Kruismans, Annelies Rutten, Freek Braeckman, Lieven Verstraete, Linda De Win, Peter Vandermeersch, Eva Brems, Otto-Jan Ham.

Verhulst overleefde als eerste de elfde aflevering en is nu alleen recordhouder.


14. Iedereen rouwt om Luc De Vos

Dramatisch nieuws op zaterdag 29 november. Gorki-zanger Luc De Vos werd dood terug gevonden in het appartement dat hij gebruikte als werkkamer. De 52-jarige De Vos stierf aan een 'acuut falen van een aantal vitale organen'. Het nieuws sloeg Vlaanderen met verstomming. Met zijn Mia, steevast een topper in de eindejaarslijstjes van zowel Studio Brussel, Radio 1 als Radio 2, had De Vos een plaatsje veroverd in het collectieve geheugen van de Vlaming.

Hij zal herinnerd worden als een minzame jongen uit Wippelgem. Een begenadigd tekstschrijver die ons zinnen bezorgde als ‘De middenstand regeert het land / Beter dan ooit tevoren’ en ‘Sterren komen, sterren gaan / Alleen Elvis blijft bestaan’.

De dood van De Vos zorgde er ook voor dat de platen van Gorki opnieuw vlot over de toonbank gingen. In de dagen na zijn overlijden stonden vier platen van de Gentse band in de iTunes-hitlijst. Mia kreeg van Studio Brussel postuum de toppositie in 'De Tijdloze', terwijl de luisteraars van Radio 1 het nummer naar de top stemden in de '100 op 1'.