Extreemrechtse zanger mag toch optreden in Sint-Niklaas
Foto: NPD

De omstreden extreemrechtse zanger Frank Rennicke mag zaterdag dan toch optreden in Sint-Niklaas. Dat heeft de kortgedingrechter in Dendermonde beslist. De raad van bestuur van het Cultuurcentrum had eerder aangekondigd dat de Duitser niet welkom was.

De Duitse volkszanger Frank Rennicke werd in 2002 in Stuttgart veroordeeld wegens het aanzetten tot haat. De extreemrechtse singer-songwriter werd in 2009 en 2010 ook al voorgedragen als presidentskandidaat voor de extreemrechts NPD. Toch slaagde Rechts Actueel erin om in Sint-Niklaas een podium te boeken voor de man.

De persoon die de boeking deed was blijkbaar niet op de hoogte van de achtergrond van de zanger. De raad van bestuur van het Cultuurcentrum liet vorige maand weten dat het optreden niet zou kunnen doorgaan en ontbond het huurcontract met Rechts Actueel. De rechter oordeelde nu anders en laat de show wel doorgaan. ‘Ik ben blij dat de rechter beslist heeft dat de vrije meningsuiting oo van toepassing is in Sint-Niklaas’, zegt Rob Verreycken van Rechts Actueel.

De Jong Socialisten in Sint-Niklaas hebben intussen al aangekondigd dat ze actie zullen voeren voor het concert. Burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA) bekijkt nog met de politie of er extra veiligheidsmaatregelen moeten worden getroffen.