E.ON stoot kerncentrales af
Een aardgascentrale van E.On in het Duitse Ingolstadt. Foto: REUTERS

Het Duitse E.ON wil zich volledig toeleggen op duurzame energie. De andere technologieën, zoals kolencentrales en kernenergie, worden versneld afgeschreven en ondergebracht in een apart bedrijf.

Dat meldt het bedrijf. In totaal wordt voor 4,5 miljard euro afgeschreven op de onderdelen die draaien op de volgens E.On ‘verouderde’ technologieën. De poot waarin deze activiteiten worden verenigd moet in 2016 een eigen beursnotering krijgen.

De fossiele brandstoffen verdwijnen echter niet volledig. Zo wil het bedrijf inzetten op ‘micro-warmtekrachtkoppeling’: heel kleinschalige energiecentrales waarbij ook de geproduceerde warmte wordt benut.

De afschrijving betekent een “substantieel” nettoverlies bij E.ON dit jaar. Wel werd de doelstelling van een onderliggende winst van 1,5 tot 1,9 miljard euro gehandhaafd.

Het bedrijf zucht, net als andere partijen in de sector, onder het besluit van de Duitse overheid om te stoppen met kernenergie. Door de massale overstap van energieleveranciers op de opwekking van zonne- en windenergie en de zwakke economische groei in Europa staan de marges in de sector fors onder druk.