Sergio Herman en The Jane bekroond met eerste Michelinster
Sergio Herman en Nick Bril Foto: dbw

Sergio Herman en Nick Bril kunnen uitpakken met een eerste Michelinster voor hun Antwerpse restaurant The Jane, maar verder waren er weinig verrassingen bij de voorstelling van de Michelingids België en Luxemburg 2015. De Karmeliet, Hof van Cleve en Hertog Jan behouden wel elk hun drie sterren.

In de nieuwe Michelingids - de 59ste editie ondertussen - staan dit jaar 137 sterrenrestaurants: dat zijn er vijf meer dan vorig jaar, wat toen al een record was. Elf nieuwe restaurants in België en Luxemburg krijgen een eerste ster, waaronder drie in Vlaanderen en drie in Brussel.

Een van die nieuwkomers is The Jane in Antwerpen. Met de sluiting van Oud Sluis was Sergio Herman in één klap drie (Nederlandse) sterren kwijt, maar hij heeft zijn entree in de Belgische editie van Michelin niet gemist: Herman en chef-kok Nick Bril konden al op een mooie score rekenen van de GaultMillau-recensenten en krijgen nu ook een eerste ster.

Ook Publiek in Gent, het restaurant van Flemish Foodie Olly Ceulenaere, heeft een eerste ster te pakken. Nog nieuwkomers: Le Monde est Petit (Etterbeek), Le Pigeon Noir (Ukkel), Philippe Meyers (Eigenbrakel), Da Mimmo (Sint-Lambrechts-Woluwe), D’Oude Pastorie (Lochristi), Aux Petits Oignons (Geldenaken), Héliport Brasserie (Luik), Les Pieds dans le Plat (Hotton) en het Luxemburgse La Cristallerie.

Geert Van Hecke van De Karmeliet in Brugge zag twee weken geleden zijn score in GaultMillau met een volledig punt zakken, maar behoudt wel nog steeds zijn drie sterren. Naast De Karmeliet telt ons land twee restaurants die het maximum aantal sterren behouden: Hof van Cleve in Kruishoutem en Hertog Jan in Zedelgem.

Geen nieuwe driesterrenrestaurants dus, maar ook geen nieuwe restaurants die mogen juichen met een tweede ster. Toch wel opmerkelijk: Kobe Desramaults van In de Wulf, nochtans internationaal gelauwerd, werd opnieuw over het hoofd gezien door de Michelinrecensenten en moet minstens een jaar wachten op een eventuele tweede ster.

De Michelineditie van 2015 is er dus eentje zonder grote verrassingen.

Nog nooit zo'n onopwindende bekendmaking van de Michelingids meegemaakt, want er verandert niets in de hogere echelons en ook bij de eensterrenrestaurants is er niet echt sprake van een stijlbreuk.
Dorien Knockaert
De Standaard

 

 

In totaal telt de gids naast drie driesterrenrestaurants, zeventien restaurants met twee sterren en 117 restaurants met één ster. Restaurants die uit de gids zijn verdwenen: 't Huis van Lede (Kruishoutem), Lemonnier (Lavaux-Sainte-Anne), La Frairie (Perwez), Prêt-à-Gouter (Zolder) en de twee Luxemburgse restaurants Favaro en Le Bouquet Garni.

Benieuwd naar het oordeel van onze culinair recensent Bruno Vanspauwen over enkele nieuwkomers? Hij gaf The Jane, D'Oude Pastorie, Le Pigeon Noir, Aux Petits Oignons en Les Pieds dans le Plat elk vier bordjes, oftewel de hoogste score.