Voormalige topman IJslandse Landsbanki krijgt celstraf
Foto: AFP

De voormalige topman van Landsbanki, Sigurjon Arnason, is woensdag veroordeeld tot een effectieve celstraf, voor het manipuleren van de beurskoers. Tot aan de instorting van het IJslandse financiële landschap in 2008 was Landsbanki de op één na grootste bank van het eiland.

De rechtbank in Reykjavik gaf de 48-jarige Sigurjon Arnason een celstraf van een jaar, waarvan drie maand effectief, voor zijn rol in het oppompen van het aandeel van de bank tot een artificieel hoge waarde. Twee ex-kaderleden werden voor diezelfde feiten veroordeeld tot negen maanden cel, waarvan drie effectief.

Landsbanki had destijd een groot aantal aandelen opgekocht en kende leningen toe aan investeerders, die meestal niet echt betrouwbaar waren, om aandelen van Landsbanki te kopen.

Toxische activa

Toen de wereldwijde financiële crisis in 2008 plotsklaps aan de oppervlakte kwam, kwamen de bank en haar twee grote IJslandse concurrenten Kaupthing en Glitnir in de problemen. In de voorgaande periode was hun aandeel bijzonder fors de hoogte ingeschoten en hadden de banken de toxische activa opgestapeld.

De IJslandse regering kon de banken niet redden en liet hen over de kop gaan, waarna ze ontmanteld werden. Het IJslandse gerecht wou daarop de wantoestanden blootleggen die tot de bankencrisis geleid hebben.

De zwaarste straffen, drieënhalf tot vijf jaar cel, werden eind vorig jaar opgelegd aan drie ex-toplui van Kaupthing voor gelijkaardige feiten.