Dodentol aanslag Jeruzalem opgelopen tot vijf
Verdriet na de aanslag in een synagoge in Jeruzalem. Foto: afp
De aanslag op een synagoge in Jeruzalem heeft een vijfde dodelijk slachtoffer geëist. De dertigjarige politieagent Zidan Saïef die dinsdagochtend bij de terroristische aanslag gewond raakte, is aan zijn verwondingen bezweken. Dat heeft de Israëlische politie laten weten.

Bij de aanslag kwamen ook drie Amerikanen en een Brit, allen met de dubbele nationaliteit, om het leven. De daders, twee Palestijnen, werden door de politie eveneens doodgeschoten.

De aanval gebeurde in een synagoge in de wijk Har Nof waar ultra-orthodoxe joden hadden verzameld voor het Shaharit-ochtendgebed. Het gaat om de dodelijkste aanslag in Jeruzalem in zes jaar. In de wijk waar de twee Palestijnse daders vandaan kwamen, braken even na de feiten rellen uit, toen de Israëlische politie enkele familieleden van de verdachten oppakte.

De familie van het Brits-Israëlische slachtoffer reageerde intussen al het 'Goddelijk besluit met liefde' te aanvaarden. De Amerikaanse inlichtingendienst FBI opende ook al een onderzoek naar de dood van de VS-burgers.

Radicale Palestijnse groeperingen, waaronder ook Hamas, hadden opgeroepen tot wraak nadat een Palestijnse buschauffeur zondag opgehangen werd teruggevonden in zijn bus, op een parkeerterrein in Jeruzalem. Volgens de politie pleegde de 32-jarige man zelfmoord, maar de familie geloofde dat niet en stelde dat extremistische joden hem vermoord hebben.

'IJzeren vuist'

Hamas omschreef de aanslag intussen als een 'heroïsche daad'. Palestijnse extremisten van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) hebben de dodelijke aanslag opgeëist. Abbas, die aan het hoofd staat van de grootste Palestijnse partij Fatah, veroordeelde de aanval evenwel. In hetzelfde communiqué veroordeelde hij 'het vermoorden van burgers, van welk geloof ze ook zijn'.

Intussen heeft de Israëlische premier Netanyahu zijn veiligheidsraad bijeengeroepen. Hij waarschuwde dat Israël met een 'ijzeren vuist' zal reageren op de aanslag. Hij had het over de 'brute en verachtelijke moord' en beschuldigde Hamas en de Palestijnse president Abbas de motiverende kracht te zijn achter de aanslag. 

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft de aanslag scherp veroordeeld. 'Een daad van zinloze wreedheid', noemde Kerry het. Hij riep de Palestijnse leiders op de aanslag te veroordelen. Daarnaast eist Kerry van de Palestijnen dat passende maatregelen genomen worden om te voorkomen dat dit opnieuw gebeurt. Zijn Britse ambtsgenoot wees erop dat het erg belangrijk is de spanningen van de voorbije weken te verminderen.