Vakbonden Delhaize stellen directie ultimatum
Foto: BELGA

De bediendebonden stellen de directie van Delhaize een ultimatum: tegen de volgende vergadering op 21 november willen ze een voorstel 'die naam waardig'. Om hun ongenoegen te uiten over de lopende onderhandelingen, hebben ze een open brief gestuurd naar de directie.

Donderdag vond een nieuwe vergadering plaats van de syndicale delegatie over het herstructureringsplan bij de supermarktketen. Delhaize kondigde voor de zomervakantie aan dat ze 2.500 personeelsleden wil laten afvloeien en veertien van de 138 winkels in eigen beheer wil stopzetten.

De vakbonden zeggen over de jongste vergadering 'enorm ontgoocheld' te zijn. 'Ondanks ons herhaaldelijk en legitiem aandringen om eindelijk een aangepast voorstel van het plan te krijgen, is er geen enkele constructieve vooruitgang geboekt', luidt het. 'Het document van de directie donderdag telde slechts twee pagina’s, die op geen enkele manier aan onze verwachtingen tegemoet kwamen'. Het blijft ook wachten op een sterk commercieel plan. De bonden verwijten de directie zelfs om verdeeldheid te zaaien: tussen oude en nieuwe werknemers en tussen arbeiders en bedienden.

De bonden zijn het beu en lanceren nu een ultimatum. Tegen 21 november willen ze dat er een 'duidelijk en precies voorstel komt dat eindelijk beantwoordt aan onze eisen', staat er in de open brief. Wat er zal gebeuren indien dat er niet komt, blijft onduidelijk. Het afspringen van de onderhandelingen lijkt niet uitgesloten. 'Als syndicale organisaties nemen we onze verantwoordelijkheid en zetten we ons aan de onderhandelingstafel, maar niet tegen om het even welke prijs', klinkt het.