Stefan Hertmans wint Ako Literatuurprijs
Foto: Dieter Telemans
Schrijver Stefan Hertmans heeft in Den Haag de Ako Literatuurprijs ontvangen voor zijn oorlogsroman 'Oorlog en terpentijn'. Hertmans haalde het van landgenoot Tom Lanoye en vier Nederlandse auteurs. Het nieuws werd bekendgemaakt in het Nederlandse programma Nieuwsuur.

Stefan Hertmans greep eerder nog naast de Libris en de Gouden Boekenuil, maar ontvangt nu toch een van de grote drie Nederlandstalige literatuurprijzen voor zijn roman over de gruwelen van de Eerste Wereldoorlog. Eerder mocht de publiekslieveling ook al de Vlaamse Cultuurprijs voor Proza in ontvangst nemen. Op de Gouden Boekenuil ontving hij destijds wel de Prijs van de Lezersjury.

In 'Oorlog en terpentijn' reconstrueert Hertmans de memoires van zijn grootvader, een gepassioneerd kunstschilder en een oorlogsheld tijdens de Eerste Wereldoorlog. Feit en fictie maar ook de horror van de oorlog en de schoonheid van kunst lopen door elkaar in zijn roman.

Hertmans volgt de Nederlandse schrijfster Joke van Leeuwen op, die de prestigieuze prijs vorig jaar achter haar naam mocht schrijven voor de roman 'Feest van het begin'. De Vlaamse schrijver mag naast een beeldhouwwerk van Eugène Peters ook 50.000 euro mee naar huis nemen.

'Meesterproef die nu al status van klassieker heeft'

De Vlaamse romancier haalde het van landgenoot Tom Lanoye, die met zijn roman 'Gelukkige slaven' genomineerd was, en vier Nederlanders: outsider Wessel te Gussinklo met 'Zeer helder licht', de 78-jarige K. Schippers met zijn rouwroman 'Voor jou', de bekende jeugdschrijver Guus Kuijer met zijn tweede deel van zijn 'Bijbel voor ongelovigenen' en tot slot Frank Westerman met 'Stikvallei'.

Van alle genomineerden werd Hertmans, die vóór het succes van 'Oorlog en terpentijn' vooral bij een niche van diehardliteratuurliefhebbers een klinkende naam was, vooraf het nadrukkelijkst geprezen door de jury onder leiding van de Nederlandse oud-politicus Job Cohen. Het juryrapport dat tijdens de bekendmaking van de zes genomineerden werd vrijgegeven, sprak vol lof over ‘zijn - late - meesterproef, die nu al de status van een klassieker heeft’.

Onbetwiste bestseller

'Oorlog en terpentijn' is bovendien met ruim 100.000 verkochte exemplaren een onbetwiste bestseller, die ook flink wat buitenlandse interesse wekt. Het boek staat als enige roman, tussen kookboeken en strips, in de topvijf van de best verkochte boeken in Vlaanderen van het voorbije jaar.

Vlaamse schrijvers doen het de laatste jaren overigens erg goed bij de AKO-literatuurprijs. Sinds 2009 ging al vier keer een Vlaming aan de haal met de prijs. Twee jaar geleden won Peter Terrin nog met zijn Post Mortem.