Meer Vlamingen tegen dan voor betoging
Foto: Dieter Telemans

Iets meer dan de helft van de Vlamingen (54 procent) staat niet achter de betoging donderdag in Brussel. Bijna twee op vijf (39 procent) steunen de actie wél. Dat blijkt uit een peiling van VTM NIEUWS bij 1.000 Vlamingen.

De vakbonden verwachten donderdag 50.000 betogers. Ze verzamelen vanaf 10 uur bij het Noordstation, en vertrekken rond 12 uur via de kleine Brusselse ring en de Anspachlaan naar het Zuidstation. Toch staat meer dan de helft van de Vlamingen niet achter de betoging, zo blijkt.

Het merendeel van de Vlamingen is er ook niet van overtuigd dat de acties daadwerkelijk iets gaan uithalen. Slechts 21 procent gelooft dat de betoging donderdag en de aangekondigde nationale staking van 15 december iets gaan veranderen aan de uitwerking van de besparingsmaatregelen van de Vlaamse en federale regering. Meer dan zeven op tien Vlamingen (71 procent) denken van niet.

Geen andere keuze?

Daarnaast geven ook bijna twee op de drie Vlamingen aan dat ze vinden dat de Vlaamse en federale regering geen andere keuze had dan besparen. Sterker nog: 72 procent van de ondervraagden vindt het belangrijk om nu te besparen, zodat hun kinderen het later even goed of beter kunnen hebben. Meer dan twee op de drie zijn het daar echter niet mee eens. Eén op de drie vindt dat de regeringen wél een andere keuze hadden dan besparen.