Geen bijkomende stakingen bij de NMBS
Foto: BELGA

De werknemers bij het spoor zullen de volgende drie weken geen bijkomende acties te voeren die de reizigers zullen treffen. Wel kunnen er ‘ludieke’ acties komen. Dat heeft de Christelijke vakbond gezegd na afloop van het gemeenschappelijk vakbondsoverleg, meldt VRT-radio.

De vakbonden van het Belgische spoorwezen zaten dinsdagmiddag aan tafel om een gezamenlijk actieplan voor het spoor af te spreken. Ze bekeken of er, los van de aangekondigde stakingen vanaf 24 november, ook nog aanvullende specifieke acties gevoerd zouden worden.

De bonden beslisten om geen bijkomende acties te voeren die de reizigers zullen treffen - lees: nog meer stakingen. Wel komen er mogelijk ‘ludieke acties’. Dat kan bijvoorbeeld gaan om het uitdelen van pamfletten aan de reizigers of betogen aan de hoofdzetel van de NMBS.

Staking

Vanaf 24 november worden drie maandagen op rij provinciale stakingen georganiseerd. Daarbij zullen de spoorbonden het voortouw nemen. Op 24 november gaat het om de provincies Luik, Luxemburg, Limburg en Antwerpen. Een week later op 1 december gebeurt dat in Namen, Henegouwen, Oost- en West-Vlaanderen. Op 8 december zijn Brussel, Waals- en Vlaams-Brabant aan de beurt.

Wat het spoor betreft, zal elke reiziger minstens twee maal getroffen worden tijdens de provinciale acties. Wanneer in Brussel en Brabant gestaakt wordt, is de kans reëel dat heel het Belgische spoornet lam ligt. Bovendien is het risico op hinder over heel het land op de twee andere provinciale stakingsdagen zeer reëel.

Op 15 december volgt dan de grote nationale staking.