Belgische whisky verkozen tot beste van Europa
Foto: belgianfoodies.com

De Belgian Owl Single Malt 64 is door de Britse whiskykenner Jim Murray gebombardeerd tot beste Europese whisky in de nieuwe editie van zijn jaarlijkse Whisky Bible. En verrassing: ook ’s werelds beste whisky komt dit jaar niet uit Schotland.

Met het einde van het jaar in zicht, pakken ook de gidsen uit met nieuwe edities. Jim Murray proefde dit jaar meer dan 4.500 whisky’s voor de 2015-versie van zijn Whisky Bible en het resultaat zorgt alvast voor een verrassing in het thuisland van de Britse whiskykenner: de titel World Whisky of the Year gaat immers niet naar een Schots brouwsel.

Het is een Japanse whisky (én nieuwkomer in de lijst) die met de titel gaat lopen, de Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2014. En om de Schotse consternatie nog groter te maken: voor het eerst in tien jaar komt geen enkele Schotse distilleerderij voor in de top vijf. Op nummer twee en drie staan Amerikaanse whisky’s.

Ook in de categorie Europese whisky’s is er geen reden tot juichen voor de Schotten: daar wordt de hoofdprijs gedeeld door het Engelse Whisky Co. Chapter 14 Unpeated (multiple) en het Belgische Owl Single Malt 64 Months (single).

De Owl Single Malt is bovendien de eerste honderd procent Belgische whisky en wordt sinds 2004 gebrouwen in Grâce-Hollogne, nabij Luik. In 2007 werden de eerste flessen voorgesteld aan het grote publiek. De single in single malt betekent dat de gouden drank het werk is van één enkele stoker. Door het succes van de Belgische whisky wordt de drank voorlopig enkel nog in flesjes van 20cl op de markt gebracht.

‘Het is een echte Belgische single malt, hier gedistilleerd uit honderd procent Belgische gemoute gerst’, zo stelde Etienne Bouillon destijds zijn whisky voor in De Standaard. ‘We gebruiken het kalkrijke water uit de streek en de whisky rijpt minstens drie jaar op vat. Je proeft al het goede uit Haspengouw.’