Groen vindt Weyts’ plannen voor openbaar vervoer cynisch
De luchthaven van Deurne Foto: BELGA

Vlaams parlementslid Ingrid Pira (Groen) vindt het ‘cynisch’ dat Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts bespaart op het openbaar vervoer, maar wel de regionale luchthavens ‘optimaal wil ontsluiten via openbaar vervoer’.

‘Het kleine maar groeiende aandeel toeristen en city-shoppers kan wél van openbaar vervoer kan genieten, maar het leeuwendeel van de mensen die naar het werk of naar school gaat blijft in de kou staan en moet het met minder openbaar vervoer stellen’, klaagt Pira aan.

Pira reageert daarmee op de plannen van mobiliteitsminister Ben Weyts. De Groen-politica gelooft niet dat de N-VA-minister zijn ambitie kan waarmaken om de job- en schoolbereikbaarheid te verbeteren als er tegelijk bespaard wordt op het openbaar vervoer. Dat het openbaar vervoer moet besparen, behalve voor de bereikbaarheid van de regionale luchthavens, noemt Pira ‘cynisch’.

‘Wij vinden dat er dringend meer moet geïnvesteerd worden in openbaar vervoer ten behoeve van de steeds groter wordende groep mensen en kinderen die ervan afhankelijk zijn voor werk of school. Nu investeren in tram, bus en trein is besparen op termijn wegens het terugverdieneffect in de vorm van minder files, luchtvervuiling en verkeersongevallen’, besluit Pira.