De relatie tussen de Verenigde Staten en Israël staat onder druk. Een anonieme bron binnen president Barack Obama’s administratie die Benjamin Netanyahu, de Israëlische premier, een lafaard noemen, dat helpt niet.

Chickenshit. Lafaard. Ogenschijnlijk gaat de twist tussen de Verenigde Staten en Israël om dat woord. Een belangrijk lid van president Obama’s administratie had de term gebruikt in een gesprek met een journalist van het Amerikaanse tijdschrift The Atlantic. Een verwijzing naar de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, door de anonieme bron ook bij zijn bijnaam ‘Bibi’ genoemd.

Netanyahu reageerde furieus op het gebruik van het scheldwoord. Dat is opmerkelijk, want meestal reageren de Israëli’s niet op anonieme commentaren op hun beleid. Netanyahu zal ‘niet buigen voor druk van de VS’. ‘De verdediging van onze belangrijkste belangen is niet de zaak van anonieme ambtenaren die ons en mij persoonlijk aanvallen’, aldus Netanyahu. ‘Ondanks de aanvallen zal ik ons land en de historische rechten van de Joden in Jeruzalem blijven verdedigen.’

‘Geen karakter’

Het is een kenmerkend incident voor de onderkoelde relatie tussen de VS en Israël de laatste weken. Volgens The Atlantic is de manier waarop er ‘off the record’ gepraat wordt een teken aan de wand. ‘De relatie tussen de twee zal na de verkiezingen in november nog verslechteren.’ Waarom? De onderhandelingen tussen de VS en Iran over een nucleaire deal jaagt Netanyahu de gordijnen in. Voor de Israëlische premier is een goede samenwerking met de administratie van Obama daardoor uitgesloten, aldus The Atlantic. De Amerikanen zijn dan weer ‘niet te spreken’ over de bouw van nieuwe nederzettingen in Jeruzalem.

‘Lafaard’ was het niet het enige wat de hoge ambtenaar zei: ‘Het goede aan Netanyahu is dat hij bang is om oorlog te beginnen. Hij heeft alleen interesse in zijn eigen politiek overleven. Het is geen Yitzhak Rabin, geen Ariel Sharon en zeker geen Menachem Begin. Hij heeft geen karakter.’

Een woordvoerster van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad heeft in een officiële verklaring die uitspraken inmiddels afgekeurd. ‘We denken dat zulke commentaren ongepast en contraproductief zijn’, aldus Alistair Baskey.