Katoen Natie heeft vijf procent van hoogspanningsnetbeheerder in handen
Fernand Huts, topman van Katoen Natie. Foto: Frederik Buyckx

De logistieke groep Katoen Natie is voor meer dan vijf procent aandeelhouder geworden van hoogspanningsnetbeheerder Elia. Met de aankoop wordt Katoen Natie naar eigen zeggen de grootste privéaandeelhouder van het beursgenoteerde Elia.

Dat liet CEO Fernand Huts woensdag weten. “Deze participatie past in de strategie van de groep om haar energie-activiteiten verder uit te bouwen en de groep verder op te schuiven in de richting van een technologisch ingenieursbedrijf”, klinkt het in het persbericht van de groep. Die had tot nog toe voornamelijk logistieke ambities had, maar investeerde bijvoorbeeld reeds in onder meer zonnepanelen op haar magazijnen.

Katoen Natie noemt Elia een bedrijf “met groot potentieel op voorwaarde dat de aandeelhouders de visie van internationalisatie volgen en hiervoor de nodige kapitaalsverhogingen willen onderschrijven”.

Volgens krant De Tijd zou de investering aan de huidige koers goed zijn voor ruim 120 miljoen euro.

Bij Elia bevestigt men dat Katoen Natie een aandeel van 5,21 procent heeft verworven, nadat de groep eerder al in het bezit was van een kleiner aandeel.