IS executeert 46 leden van Iraakse soennitische stam
Strijders van een plaatselijke stam vechten tegen IS in het Iraakse Haditha. Foto: REUTERS

In de Iraakse provincie Anbar hebben militanten van Islamitische Staat (IS) 46 leden van de Albounimer-stam geëxecuteerd. Dat hebben een plaatselijk stamhoofd en een dokter woensdag bevestigd. Beelden van de executie zijn bedoeld als waarschuwing voor andere stamhoofden.

De leden van de Albounimer-stam zouden doodgeschoten zijn in de Noord-Iraakse stad Hit. Een dokter in het ziekenhuis van Hit bevestigde het aantal slachtoffers. De soennitische terreurgroep IS, dat het grootste deel van de provincie Anbar controleert, heeft de leden van die stam geëxecuteerd omdat ze ten strijde trokken tegen IS.

Een video die beelden van de executie zou bevatten, verscheen op Twitter. Daarop zijn meer dan 30 mannen te zien, op een rij in het midden van de straat. Op die grond zouden overal bloedvlekken te zien zijn. De slachtoffers zijn blootsvoets, geblinddoekt en de handen achter de rug gebonden.

Verschillende soennitische stamhoofden hebben sinds de opkomst van IS in Irak aan de internationale coalitie, die sinds begin luchtaanvallen uitvoert in Irak en Syrië, gevraagd om ook grondtroepen te sturen.