Gouverneursverkiezingen Democratisch doekje voor het bloeden?
Barack Obama mee op campagne met Mary Burke. Foto: EPA

De meeste aandacht bij de tussentijdse verkiezingen van 4 november in de Verenigde Staten gaat naar de strijd voor de controle over de Senaat, maar in 36 van de 50 staten vinden ook gouverneursverkiezingen plaats.

Waar de Democraten hun meerderheid in de Senaat dreigen te verliezen -die in het Huis van Afgevaardigden zijn ze al kwijt sinds 2011- kunnen ze bij de gouverneursverkiezingen enkele staten terugpakken op de politieke antagonist.

Op dit ogenblik worden 29 staten geleid door een Republikeinse gouverneur, 21 door een Democratische. Het lijkt erop dat de Democraten in een drietal staten de macht zullen overnemen van de Republikeinen. In een tiental staten is de race nog ‘too close to call’, zeven daarvan worden momenteel geleid door een Republikein.

Strijdstaten

Spannend wordt het alvast in Wisconsin, Michigan en Florida, drie zogenoemde presidentiële strijdstaten, waar de Republikeinse gouverneurs op de huid gezeten worden door Democratische kandidaten.

In Wisconsin leidt Republikein Scott Walker, een potentiële presidentskandidaat, in de peilingen de race met een procent voorsprong op zijn tegenstander Mary Burke.

In Florida heeft Republikein Rick Scott dezelfde voorsprong terwijl Rick Snyder in Michigan zelfs een procent achterstaat op de Democratische kandidaat Mark Schauer.

Ook in de traditioneel dieprode staten Kansas en Georgia wordt de Republikeinse gouverneur bedreigd.

Obama op campagne

In enkele diepblauwe staten wordt de Democratische gouverneur dan weer het vuur aan de schenen gelegd door de Republikeinse opponent. Het gaat meer bepaald om Connecticut, Illinois, Massachusetts, Michigan en Rhode Island.

In al het geweld rond de verkiezingen in het Congres worden de gouverneursverkiezingen wat weggedrukt, maar onbelangrijk zijn ze geenszins. Dat bewees president Barack Obama door dinsdagavond af te zakken naar Wisconsin en mee op campagne te gaan met Mary Burke.

Door het immobilisme op het federale niveau, worden belangrijke beleidsbeslissingen ook steeds meer genomen op staatsniveau.