Gedroogde paddenstoelen bevatten pesticiden
Canterellen Foto: Robert Henno

Gedroogde bospaddenstoelen zijn mogelijk niet zo gezond, moet blijken uit een onderzoek van Test-Aankoop. ‘De consument kiest het best voor vers’, aldus de consumentenorganisatie.

Test-Aankoop onderzocht 32 stalen bospaddenstoelen, waaronder 14 verse, 12 gedroogde en 6 opgelegde. Op de gedroogde exemplaren werden pesticiden gevonden, op de andere niet. Op 8 van de twaalf stalen van de gedroogde paddenstoelen werden zelfs meerdere soorten pesticiden aangetroffen. ‘Sommige stalen bleken tot zeven soorten pesticidenresiduen te bevatten’, klinkt het. Test-Aankoop eist meer onderzoek naar de toxiciteit van dergelijke combinaties en heeft de gezondheidsautoriteiten daar al over aangesproken.

De vier probleemgevallen

Bij vier gedroogde stalen werd een probleem vastgesteld: het eekhoorntjesbrood van Delhaize overschreed de wettelijke norm, op de cantharellen van Cora werd de verboden pesticide DEET gevonden en op de twee biologische stalen vond Test-Aankoop nicotine terug, ‘wat ernstige vragen doet rijzen omtrent het biologische aspect van deze producten’. Test-Aankoop benadrukt dat sommige supermarkten al besloten hebben problematische producten uit de rekken te halen.

Test-Aankoop pleit voor de invoering van een Europese norm voor het loodgehalte in wilde paddenstoelen. Die bestaat momenteel enkel voor gekweekte paddenstoelen, ‘maar de wilde varianten komen sneller in aanraking met zware metalen van uitlaatgassen, industriële installaties of zelfs bepaalde meststoffen’.

Uit het onderzoek bleek ook dat van het grootste deel van de gedroogde en opgelegde stalen de oorsprong onbekend is. Test-Aankoop pleit er dan ook voor om de verplichte vermelding van de oorsprong voor verse paddenstoelen door te trekken naar de gedroogde varianten.