Bouw dam in Frankrijk betwist na dood betoger
Foto: AFP

De bouw van een dam in het zuiden van Frankrijk, in het district van de Tarn, wordt betwist nadat een 21-jarige jongeman zondag om het leven is gekomen tijdens een gewelddadige confrontatie met de politie. De Franse president François Hollande heeft beloofd om 'de waarheid aan het licht te brengen over wat er is gebeurd'.

De minister van Ecologie, Ségolène Royal, kondigde aan dat er volgende week een bijeenkomst plaatsvindt waarop alle betrokken partijen zijn uitgenodigd om de toekomst van de dam te bespreken. De dam moet voor een betere irrigatie zorgen, maar gaat wel ten koste van een waardevol moerasland.

De aannemer van het project liet al verstaan om de 'werken op te schorten'. Ségolène Royal verkondigde dat er moet worden nagedacht waarvoor publieke en Europese fondsen kunnen worden gebruikt. Maar ze veroordeelde ook het geweld dat kleine radicale groeperingen gebruiken om de werken aan de dam te blokkeren.

De 21-jarige Rémi Fraisse stierf zondag tijdens een betoging door een traangasgranaat van de politie. Al zijn de precieze omstandigheden nog niet opgeklaard. 'Het was een jammerlijke samenloop van omstandigheden', zegt de woordvoerder van de nationale politie, Pierre Bourquin. De minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve verklaarde dinsdagavond dat de dood van Rémi Fraisse niets meer dan een 'ongeluk' was.