WHO: ‘We krijgen de bovenhand op ebola’
Assistent-directeur-generaal Bruce Aylward. Foto: EPA

Het aantal nieuwe ebola-gevallen in Liberia lijkt minder snel te stijgen. Dat heeft Assistent-directeur-generaal Bruce Aylward, topman van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verklaard. In Mali doet men er volgens Aylward ondertussen alles aan om de verspreiding van het ebola-virus te voorkomen.

Het heeft er alle schijn van dat de snelheid verspreiding van het ebola-virus in het West-Afrikaanse Liberia afneemt. De WHO meldt vandaag dat het aantal begrafenissen van ebola-patiënten afneemt, terwijl het aantal nieuwe gevallen dat in laboratoria werd bevestigd, stagneert.

‘Of we er vertrouwen in hebben dat de respons nu de bovenhand krijgt op het virus? Ja, we zien duidelijk dat er minder snel nieuwe gevallen bijkomen’, is Aylward categoriek. 'We moeten oppassen, maar we zien een omkering in de snelle manier waarop het virus zich tot nu toe verspreidde tot op het punt dat er nu een daling lijkt te zijn van het aantal nieuwe patiënten.'

Tot nu toe zijn er wereldwijd 13.703 gevallen van ebola bevestigd. Het WHO maakt later vandaag nog het dodental bekend, maar Aylward verwacht dat het boven de 5.000 zal liggen. Het aantal patiënten dat sterft aan de ziekte, ligt nog steeds op 70 procent, maar volgens Aylward ligt het percentage hoger bij mensen die tot in de behandelingscentra geraken.

Het WHO is ten slotte optimistisch over de verspreiding van ebola in Mali, het laatste Afrikaanse land dat door ebola getroffen werd. Mali doet volgens Aylward momenteel een ‘herculeswerk’ om alle mensen op te sporen die in contact kwamen met de peuter die er enkele dagen geleden overleed aan het virus. Tot nu toe zouden al 84 van die contacten gevonden zijn, en geen enkele van die mensen testte voorlopig positief.