Europese Commissie slikt Franse en Italiaanse begroting
Jyrki Katainen, eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken. Foto: EPA

Geen enkel euroland heeft voor volgend jaar een ontwerpbegroting opgemaakt die de Europese regels bijzonder ernstig overtreden. Dat heeft eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken, Jyrki Katainen, dinsdagavond meegedeeld.

‘Rekening houdend met alle verdere informatie en verbeteringen die ons de voorbije dagen zijn meegedeeld, kan ik niet meteen gevallen van bijzonder ernstige ontsporingen identificeren die ons ertoe zouden verplichten om in deze fase een negatief advies in overweging te nemen’, zo klinkt het in een mededeling van Katainen.

Sinds vorig jaar moeten de eurolanden hun ontwerpbegrotingen tegen 15 oktober indienen bij de Europese Commissie. Wanneer ze bijzonder ernstige afwijkingen van de afgesproken begrotingstrajecten vaststelt, kan de Commissie reeds binnen een bestek van twee weken een negatief advies uitbrengen.

Zorgenkindjes Frankrijk en Italië

Net als in 2013 is het dus niet zo ver gekomen. Het budgettair huiswerk van Frankrijk en Italië sprong het meest in het oog. Beide landen kondigden maandag nog bijkomende inspanningen aan om tegemoet te komen aan de bekommernissen die de Commissie hen de voorbije weken op discrete wijze had overgemaakt. Parijs beloofde het structurele tekort met 0,5 procent te verminderen, Rome met 0,3 procent.

‘We hebben een goede samenwerking met de Commissie, we zijn zeer tevreden’, zo verklaarde de Italiaanse minister van Economie Pier Carlo Padoan aan het persagentschap Reuters.

Het eindoordeel over de ontwerpbegrotingen van België en de overige eurolanden volgt eind november. ‘Tekortkomingen of risico’s zullen op dat moment duidelijk gemaakt worden’, zo besloot Katainen.