Duitse tolheffing beperkt zich tot federale wegennet
Alexander Dobrindt. Foto: BELGAIMAGE

Duitsland gaat wel degelijk de omstreden wegentol invoeren. Dat heeft Duitse minister van Verkeer Alexander Dobrindt bevestigd. Om binnenlandse en buitenlandse bezorgdheden tegemoet te komen, zal die tolheffing echter niet gelden voor de kleinere wegen.

‘Mijn concept houdt een infrastructuurbijdrage voor het federale wegennet in’, onthulde Dobrindt in de Münchner Merkur. De tolheffing zou er dus alleen nog komen op de snelwegen of Autobahnen en de kleinere Bundesstrassen, die beiden federaal beheerd worden. De kleine ‘Landesstrassen’ die onder de verantwoordelijkheid van de regio’s vallen, blijven tolvrij.

Dobrindt probeert zo de vrees weg te nemen van de grensregio’s. Die hadden tegen de tolheffing geprotesteerd omdat ze een negatief effect verwachtten op de economie en het toerisme. Ook België en Nederland uitten eerder kritiek op de tolheffing, die discriminerend zou zijn voor buitenlandse bezoekers. De Duitsers zouden immers gedeeltelijk fiscaal gecompenseerd worden voor de heffing.

‘Door deze aanpassing kan er geen discussie over het kleine grensverkeer meer zijn’, verklaarde de minister. Critici vrezen echter dat de beperking voor sluipverkeer zal zorgen op de tolvrije wegen. De Duitse regering zal mogelijk ook de geraamde inkomsten uit de wegentol naar beneden moeten bijstellen.