De Australische muzikant Nick Cave spreekt in een filmpje zijn afschuw uit over de geplande besparingen in de cultuursector.

Vorige week raakte bekend dat de de federale culturele instellingen De Munt, Bozar en het Nationaal Orkest een besparing opgelegd krijgen van 4 procent op personeel en 20 procent op werking. De besparingen gaan in op 1 januari 2015 en worden in elk jaar erna tot en met 2013 met 2 procent verhoogd. ‘Een nooit eerder vertoond schouwspel en potentieel een aanleiding om niet langer ‘schouwspel’ aan te bieden. Het begin van een ware culturele black-out’, zei Peter de Caluwe, algemeen directeur en intendant van De Munt, daarover in De Morgen.

Het Brusselse cultuurhuis krijgt nu de steun van Nick Cave. Cave was deze week in De Munt voor de première van Shell Shock, een opera die hij maakte met Nicholas Lens.

In een filmpje dat De Munt op zijn website publiceerde, vertelt Cave dat zijn opera er kwam onder meer door de cultuursubsidies aan De Munt, ‘een operahuis dat bekend staat voor haar innovatieve producties en samenwerking met nieuwe componisten.’

Volgens Cave zijn de besparingsplannen verwoestend en zou het voor De Munt haast onmogelijk worden om nog verder te werken op hetzelfde niveau. ‘De Munt moet misschien een deel van haar programmatie van volgend jaar afzeggen. In het slechtste geval moet het operahuis zich zorgen maken over haar voortbestaan’, aldus Cave.