‘Beoordeel John Galliano niet op zijn verleden’
John Galliano door Maison Martin Margiela, Foto: AP

Galliano’s nieuwe baas bij Maison Martin Margiela reageert voor het eerst op de aanstelling van de veelbesproken ontwerper: ‘John Galliano is volgens mij een groot talent. Dat is het voornaamste voor ons. Ik raad aan hem te beoordelen op zijn volgende collectie in plaats van op zijn verleden.’

Galliano werd in 2011 bij modehuis Dior ontslagen nadat op video was vastgelegd hoe hij een joods koppel beledigde. Na zijn antisemitische uitbarsting bleef hij meer dan drie jaar onder de radar van de modewereld. Hij verklaarde enkel in sporadische interviews te werken aan zijn alcohol- en drugsverslaving.

Hoewel Galliano dit jaar nog poneerde dat hij zijn beste collectie nog niet had gemaakt, schatte niemand zijn kansen nog hoog in. Toch raakte begin deze maand bekend dat de ontwerper aan de slag kan als creatief directeur bij Maison Martin Margiela.

Steffano Rosso, ceo van OTB (Only The Brave, het Italiaanse bedrijf dat in 2002 een meerderheidsparticipatie in het modehuis verwierf), gaf in een reactie aan Women's Wear Daily een antwoord op de vraag die al een tijdje in de lucht hing: waarom zijn bedrijf iemand met Galliano’s verleden heeft aangenomen.

‘Het verleden is het verleden, en daar wil OTB geen commentaar op geven. Waar we wel op willen ingaan is de toekomst van John Galliano, en de beste manier om dit te doen is door zijn volgende collectie te bekijken. We raden u aan om hem te beoordelen op zijn volgende couturecollectie in Parijs. Dat lijkt ons het op dit moment het enige juiste antwoord.’

Of Maison Martin Margiela’s buikgevoel over Galliano klopte, kan u dus zelf beoordelen wanneer u zijn eerste collectie voor Margiela kunt bekijken nadat hij deze heeft voorgesteld tijdens de coutureweek in Parijs, in januari 2015.