Wordt dit de nieuwe vlag van Nieuw-Zeeland?

Een donkerblauwe vlag met de Britse Union Jack en enkele rode sterren. Die combinatie herkennen we tot vandaag als de vlag van Nieuw-Zeeland. Maar als het van premier John Key afhangt stapt het land binnenkort over op een nieuw ontwerp. Volledig zwart met enkel een wit varenblad, net als het symbool van onder meer rugbyteam All Blacks.

De kiwi’s mogen zich de komende twee jaar, verspreid over twee referenda, uitspreken over de nieuwe vlag van het land. Eind volgend jaar moeten er drie of vier nieuwe ontwerpen zijn waaruit de Nieuw-Zeelanders een favoriet mogen kiezen. Bij het tweede referendum in 2016 zou dan de definitieve beslissing moeten vallen tussen het nieuwe ontwerp en de huidige vlag.

Premier John Key heeft alvast een grote voorkeur voor het logo van rugbyteam All Blacks: een zwarte vlag met een wit of zilverkleurig varenblad. ‘Ik denk dat de juiste tijd is voor Nieuw-Zeeland om te kiezen voor een ontwerp dat beter onze status weergeeft als modern, onafhankelijk land’, vertelde Key. De huidige vlag (met de Britse vlag in een prominente rol) staat voor hem te veel symbool voor een koloniaal verleden dat voorgoed voorbij is. Nieuw-Zeeland was tot 1947 een kolonie van Groot-Brittannië, waardoor de Britse koningin Elizabeth nog steeds officieel staatshoofd is van Nieuw-Zeeland.

De kosten voor de referenda en het ontwerpen en promoten van de nieuwe vlaggen worden geschat op omgerekend 16,2 miljoen euro.