Verdachte dodelijke steekpartij in Brugge opnieuw aangehouden
De vluchtende moordenaar op camerabeelden. Foto: rr

De Brugse onderzoeksrechter heeft Steven V.G. (21) opnieuw aangehouden. De Leuvenaar zat ruim vier maanden in de cel voor zijn aandeel in een dodelijke steekpartij op de Markt van Brugge. Vorige week werd hij door de KI onder voorwaarden vrijgelaten, maar hij heeft de voorwaarden geschonden.

Vrijdag 30 mei rond 5 uur ‘s morgens kreeg Mikey Peeters (19) het aan de stok met twee andere jonge mannen. In een daaropvolgende schermutseling werd de jonge Bruggeling door zes messteken getroffen. Het slachtoffer bezweek in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Een dag later gaf Steven V.G. zich aan bij de politie. Zijn kompaan Suleyman B. zou zich nog steeds in Tsjetsjenië schuilhouden.

Na ruim vier maanden voorhechtenis besliste de Gentse KI vorige week dinsdag dat V.G. de gevangenis onder voorwaarden mocht verlaten. De Leuvenaar hield zich vrijdagnacht echter niet aan de opgelegde avondklok. ‘Hij kon niet slapen en ging naar de nachtwinkel om sigaretten,’ legt zijn raadsman Jean-Marie De Meester uit. Op de terugweg kwam V.G. een vriend tegen, waarna ze samen een eindje optrokken.

De Leuvense politie hield om 4.30 uur echter een controle-actie in de buurt. Net op dat moment was de kameraad van V.G. op de koop toe aan het wildplassen. ‘Onze cliënt heeft zelf gezegd dat hij onder voorwaarden stond. De politie heeft kunnen vaststellen dat hij niet dronken was en ook geen problemen veroorzaakte. Hij mocht die nacht ook gewoon naar huis.’

De verdediging heeft een verklaring voor de nachtelijke uitstap van de verdachte. In de gevangenis zat V.G. onder de slaappillen. ‘Na zijn vrijlating kon hij zonder die pillen niet meer slapen. De feiten hebben ook op hem een zware indruk gemaakt. Aan dat psychiatrisch probleem moet iets gedaan worden’, vindt meester De Meester. Komende maandag had de Leuvenaar zich in Gent hiervoor kunnen laten opnemen, maar dat lijkt nu uitgesloten.

De onderzoeksrechter besliste woensdagochtend dat hij voor de schending van zijn voorwaarden terug aangehouden wordt. ‘Hij beseft dat hij een kans heeft gehad. Op deze manier is het voor hem een heel duur pakje sigaretten geworden.’

Vrijdag zal de Brugse raadkamer beslissen of V.G. langer in de cel moet blijven.