Eerste quinoa in Nederland geoogst
Quinoa met rijst, sinaasappel en pistachenoten. Foto: Dorien Knockaert

De eerste in Nederland verbouwde quinoa is geoogst, zo schrijft Trouw. Rens Kuijten van de Dutch Quinoa Group heeft dit jaar dertien telers het glutenvrije quinoa laten verbouwen.

Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes in Zuid-Amerika en is de laatste jaren in het westen populair geworden omdat het rijk is aan voedingsstoffen.

Voor de boeren levert de quinoa ongeveer twee euro per kilo op - terwijl het ‘pseudo-graan’ (quinoa is officieel geen graan maar familie van spinazie) in de supermarkt nu rond de tien euro per kilo kost. Het lijkt een goede businesscase, maar Kuijten is voorzichtig.

‘Het is met veel vallen en opstaan zoeken naar het juiste product op de juiste bodem’, zo zegt hij in Trouw. ‘Het kost alleen maar geld en dat blijft voorlopig zo. Alle inkomsten stoppen we in de ontwikkeling van de juiste soorten. Je kunt niet een-op-een quinoa naar Nederland halen. Het is wel een product dat in veel klimaten kan overleven en op veel bodems groeit, maar het is ook een bewerkelijk product.’ Kuijten experimenteerde in 2001 al met quinoa.

Ook in Canada en Frankrijk wordt inmiddels quinoa verbouwd.