Vakbonden ontkennen niet te willen praten met Open VLD en N-VA
Foto: BELGA

De vakbonden hebben premier Charles Michel (MR) discreet meegedeeld dat ze de N-VA en Open VLD liever niet mee aan de tafel zien schuiven bij het sociaal overleg over het regeerakkoord. Dat bericht De Tijd woensdag. Bij de vakbonden wordt het verhaal echter ontkend.

Michel had vorige week een gesprek met twee van de drie grote vakbonden om na te gaan hoe het overleg het best in gang kan worden getrapt. Volgens De Tijd lieten het socialistische ABVV en de liberale ACLVB aan Michel verstaan dat ze de voorkeur geven aan een constellatie waarbij bonden en werkgeversorganisaties aan tafel gaan zitten met premier Michel en minister van Werk Kris Peeters (CD&V).

De vice-premiers Jan Jambon (N-VA) en Alexander De Croo (Open VLD) zouden de vakbonden volgens De Tijd liever niet zien opduiken. Jambon en De Croo zouden echter niet geneigd zijn zomaar weg te blijven van het overleg, aangezien in het verleden altijd al de vice-premiers mee aanschoven.

Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom reageerde op Twitter met een uithaal naar de vakbonden.

Bij de vakbonden ACV en ACLVB wordt ontkend dat er veto's gesteld werden. Bij het ABVV wil men 'bevestigen, noch ontkennen'. Het kabinet van Jan Jambon bevestigde echter aan de VRT dat de bonden Jambon liever niet rond de tafel zouden zien. Het zou echter complexer zijn dan wat De Tijd schrijft. Jambon onthield zich verder van alle commentaar omdat hij het sociaal overleg alle kansen wil geven.