Banksector leidt 200 langdurig werkloze jongeren op
Foto: Jobat.be
Febelfin en de sociale partners lanceerden dit jaar een jongerenplan dat 200 langdurig werkloze jongeren zal opleiden tot loketmedewerker. Van de 38 jongeren die het volledige opleidingstraject gevolgd hebben, is inmiddels een derde aan de slag.

Wie een job wil in de financiële sector, moet over de juiste papieren beschikken. Een bachelor of master is zo goed als een vereiste. In 2012 was maar liefst bijna 90 procent van de nieuw aangeworven medewerkers in de banksector hooggeschoold. Met het jongerenplan, dat zich richt op langdurig werklozen jonger dan 26 jaar, willen Febelfin en de sociale partners ook jongeren met een minder geschikt diploma uitzicht geven op een job in de banksector, of elders.

“De jongeren volgen twee maanden lang een opleiding tot loketmedewerker bij Febelfin Academy. Daarna volgt een stage van twee maanden bij een bank”, zegt Werner Abelshausen, director social affairs & training bij Febelfin.

Slagen is vereist

Tijdens de opleiding worden zowel de banktechnische kennis als de softskills van de cursisten bijgespijkerd. Ook de Wet Willems over bankbemiddeling, vereiste kennis voor wie aan de slag wil in de sector, komt aan bod.

“We leren hen omgaan met klanten, met collega’s, hoe ze hun tijd best beheren, welke attitude er op de werkvloer verwacht wordt, maar ze leren ook werken met software zoals Word en Excel en krijgen een taalcursus”, legt Ann Vanlommel uit.

Als managing director van de Febelfin Academy volgt ze het jongerenplan van nabij op. “Vrijblijvend is het zeker niet. We verwachten inspanning en engagement van de deelnemers. Het leren gebeurt zowel klassikaal als door zelfstudie en er zijn tussentijdse testen. Voor wie niet slaagt, stopt de opleiding.”

Gesubsidieerd

Het jongerenplan wordt gesubsidieerd door de FOD Werk. Met die subsidies kan het project twee jaar werken, tot eind 2015. In die periode willen Febelfin en de sociale partners 200 jongeren opleiden, verspreid over acht sessies.

Begin dit jaar zijn de eerste 45 jongeren aan de opleiding begonnen. 38 van hen doorliepen het hele traject. “Een derde van hen heeft inmiddels een job gevonden, bij een bank of in een ander bedrijf”, zegt Ann Vanlommel.

Momenteel zijn opnieuw een vijftigtal jongeren gestart met de opleiding, verspreid over twee groepen. De overige vier sessies vinden volgend jaar plaats.

Meer zelfvertrouwen

Niet alle deelnemers zullen aan de slag kunnen bij een bank, beseft ook Werner Abelshausen. “Maar ze stappen sowieso met meer zelfvertrouwen uit de opleiding. En met wat ze geleerd hebben, maken ze ook meer kans op een job in andere sectoren.”

Svenja Vloeberghs is een van de eerste deelnemers. “Ik wou altijd al graag aan de slag in een bank, maar met mijn diploma middelbaar onderwijs was dat niet mogelijk. Toen ik de kans kreeg om deze opleiding te volgen, heb ik niet geaarzeld. Vandaag ben ik al drie maanden aan de slag bij de bank waar ik mijn stage heb gelopen.”

>

>

>