Vlaanderen krijgt eigen sociale zekerheid
Foto: BELGA

'We leggen een Vlaamse laag op de sociale zekerheid.' Dat zegt minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) nu de Vlaamse zorgverzekering de komende legislatuur fors wordt uitgebreid tot een volksverzekering. Al wie langdurige zorg nodig heeft, kan er een beroep op doen. Dat berichten De Morgen, Het Laatste Nieuws en Het Belang van Limburg woensdag.

Wie zwaar zorgbehoevend is, heeft vandaag recht op een maandelijkse uitkering van 130 euro. Daarmee kunnen patiënten niet-medische kosten betalen, zoals een oppas- of poetshulp en mantelzorg. Vandeurzen wil die zorgverzekering nu fors uitbreiden. Dat blijkt uit zijn beleidsnota die dinsdag is gepubliceerd.

De zorgverzekering wordt opgenomen in de Vlaamse volksverzekering, die al enkele jaren bestaat maar minder bekend is bij het grote publiek. Door de zesde staatshervorming is Vlaanderen bevoegd geworden voor zowat alle zorg op langere termijn. Onder meer de ouderenzorg komt over van het federale niveau.

Vandeurzen maakt van de gelegenheid gebruik om zijn beleid anders te organiseren en heel wat elementen die met zorg te maken hebben onder te brengen in de volksverzekering. 'We leggen een Vlaamse laag op de sociale zekerheid', zegt Vandeurzen zelf.