Eerste blank staatshoofd in Afrika sinds apartheid
Guy Scott Foto: AFP

Michael Sata, de president van Zambia, is gisteren op 77-jarige leeftijd overleden. Sata was in Londen voor een medische behandeling. Ondertussen werd vicepresident Guy Scott als interim-president aangesteld.

‘Zoals u weet was de president in Londen om behandeld te worden’, verklaarde de kabinetschef van Sata, Roland Msiska, aan de Zambiaanse staatstelevisie. ‘Het staatshoofd is daar overleden op 28 oktober. We zullen het land op de hoogte houden van de plannen voor zijn begrafenis.'

De president overleed in het Londense King Edward VII-ziekenhuis, waar hij sinds een week behandeld werd. Volgens Zambiaanse media zou hij daar dinsdagnacht overleden zijn aan een 'plots verhoogd hartritme'.

Er deden al langer geruchten de ronde over Sata's gezondheidstoestand. De Zambiaanse president zou afgelopen maand speechen op de Algemene Vergadering van de VN, maar die toespraak kon niet doorgaan. Sindsdien is hij niet meer in het openbaar verschenen.

Scott voorlopige opvolger

Minister van Defensie Edgar Lungu, die tijdens Sata's afwezigheid als waarnemend staatshoofd fungeerde, maakte bekend dat er, zoals de grondwet voorschrijft, binnen de 90 dagen presidentsverkiezingen worden georganiseerd. Tot dan zal vicepresident Guy Scott Sata vervangen als president. Daarmee krijgt Zambia (tijdelijk) het eerste blanke staatshoofd van Afrika sinds Frederik Willem de Klerk stopte als president van Zuid-Afrika.

Scott, die van Schotse afkomst is, kan waarschijnlijk zelf niet deelnemen aan de verkiezingen. Zijn ouders werden niet geboren in Zambia, wat een grondwettelijk probleem stelt voor zijn kandidatuur, zoals hij zelf uitlegt in een interview met NOS. Zijn collega Lungu zou dan weer de grootste kanshebber zijn om de presidentsverkiezingen te winnen.

Michael Sata was president van Zambia, dat net dit jaar 50 jaar onafhankelijkheid viert van Groot-Brittannië, sinds de verkiezingen van 2011. Omdat hij zo rad van tong was, kreeg Sata de bijnaam 'koning Cobra'.