Indexsprong? OCMW-voorzitter geeft ambtenaren toch loonsverhoging
Kurt De Loor (SP.A) Foto: BELGA

Het linkse verzet tegen de centrumrechtse federale regering ontaardt in bestuurlijke ongehoorzaamheid. Kurt De Loor, SP.A’er en OCMW-voorzitter in Zottegem, kondigt aan dat hij zijn ambtenaren volgend voorjaar hun 2 procent loonsverhoging zal geven, federale indexsprong of niet. Dat bericht Het Laatste Nieuws woensdag.

‘Ik doe niet mee aan die neerwaartse spiraal. Het geld voor indexering was al voorzien in onze begroting en dus voeren we dat uit’, zegt De Loor die benadrukt dat er in Zottegem met het OCMW al een half miljoen euro per jaar bespaard wordt.

De actie heeft een groot symbolisch gehalte. ‘Ik wil gewoon dat de mensen hun koopkracht behouden. Voor zichzelf, en om zo ook de zelfstandigen in Zottegem te steunen. Dat is daarom geen daad van verzet, het is gewoon een politieke keuze’, aldus Kurt De Loor in een reactie aan de VRT.

Wettelijk is het in principe niet mogelijk om de indexsprong te omzeilen, maar er is een achterpoortje voor gemeentebesturen: zij kunnen hun personeel tóch opslag geven. Al zal coalitiepartner CD&V, die de indexsprong federaal mee ondersteunen, daar in Zottegem wellicht een stokje voor steken.