Het personeel van de elektriciteitscentrale in Langerlo (Genk) heeft dinsdagochtend kortstondig het werk neergelegd. De werknemers protesteren daarmee tegen de onduidelijkheid, nu eigenaar E.ON heeft aangegeven een investeerder of koper te zoeken voor de centrale.

De energiecentrale in Langerlo draait vandaag op steenkool en moet in 2016 worden omgebouwd tot biomassa, in dit geval houtpellets. Die ombouw zou 150 miljoen euro kosten, en eigenaar E.ON ziet het niet zitten om deze investering alleen te dragen. Daarom wordt een overnemer of partner gezocht, en dat leidt tot ongerustheid bij de werknemers.

Zij vrezen dat niemand het ziet zitten om met veel geld over de brug te komen, en eisen dat nu al een sociaal plan voor hen wordt opgesteld. Zoniet dreigen ze de centrale lam te leggen, wat het voorspelde energietekort deze winter uiteraard niet ten goede komt. Langerlo produceert stroom voor zowat 700.000 gezinnen, wat overeenkomt met de capaciteit van Doel 1.

De directie heeft al eerder aangegeven dat ze geen urgentie ziet in het opstellen van een sociaal plan. Ze wil niet aan een doemscenario denken omdat ze overtuigd is een overnemer of partner te vinden voor de ombouw, zodat het personeel gewoon aan boord kan blijven.

Na een korte syndicale actie dinsdagochtend ging het personeel opnieuw aan het werk in de hoop spoedig tot een constructief overleg te komen.