Verenigd Koninkrijk: ‘Reddingsmissies moedigen migranten aan’
Foto: Photo News

Het Verenigd Koninkrijk zal toekomstige reddingsmissies van migranten op de Middellandse Zee niet langer steunen. Omdat ze migranten zouden aanmoedigen om de oversteek te wagen. Mensenrechtenorganisaties reageren verontwaardigd.

Deze week loopt de Italiaanse missie Mare Nostrum ten einde. Die werd vorig jaar opgestart na de bootramp voor Lampedusa waarbij meer dan 300 migranten verdronken. Maar Italië kan de kosten niet dragen. In de plaats komt Operation Triton van het Europees grensagentschap Frontex.

Andere aanpak

In tegenstelling tot het Italiaanse programma heeft het de Europese missie geen reddingsopdracht. Bovendien heeft het programma een derde minder budget. ‘Onze operatie is er enkel een van grenscontrole’, zegt Isabella Cooper, woordvoerster van Frontex, aan de BBC. De nieuwe missie beschikt over zes schepen, twee vliegtuigen en een helikopter. Frankrijk, Finland, Nederland, Spanje, Portugal en IJsland zullen materiaal leveren.

Groot-Brittannië wil alvast niet meer deelnemen aan reddingsmissies. De Britse regering vindt dat de reddingsoperaties migranten aanmoedigt om de oversteek te riskeren. Meer focus op de landen van oorsprong en de transitlanden moeten voor de Britse regering de gevaarlijke oversteek voorkomen, net als de aanpak van mensensmokkelaars.

‘Onvergeeflijk’

De Britse directeur van Amnesty International Kate Allen noemt de beslissing op The Guardian onvergeeflijk. ‘Dit is een zwarte dag voor de morele houding van het Verenigd Koninkrijk. Toen het erop aankwam, keerde het Verenigd Koninkrijk zijn rug naar wanhopige mensen en liet hen verdrinken.’

Meer en meer migranten proberen met gammele en overbevolkte boten Europa te bereiken. Ongeveer 150.000 migranten zijn het voorbije jaar gered door Italiaanse schepen. Dit jaar alleen zijn zo’n 3.000 migranten verdronken.